Nieuws/Binnenland
1058088
Binnenland

Geallieerde veteranen herdenken kameraden

Ongeveer 30 Britse en Poolse veteranen herdenken zondagmorgen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek hun duizenden geallieerde kameraden die in september 1944 vielen bij de Slag om Arnhem. De veteranen behoren tot de laatste groep mannen die de operatie nog zelf heeft meegemaakt.

De openluchtdienst in Oosterbeek wordt geleid door pastor Jeff Cutell, voormalig geestelijk verzorger van het 4e Britse Parachutisten Bataljon, de divisie die destijds betrokken was bij de grootschalige luchtlandingen. Hij wordt bijgestaan door dominee Monique van Zoest uit Oosterbeek en aalmoezenier Bert Hes van de 11e Luchtmobiele Brigade uit Arnhem.

Aan het einde van de dienst leggen de veteranen samen met Renkumse schoolkinderen kransen bij het Kruis van Opoffering op de begraafplaats. Op dat moment brengen militaire vliegtuigen een eresaluut in de vorm van een 'flypast'.

De herdenkingsdienst in Oosterbeek is elk jaar een drukbezochte aangelegenheid. De politie leidt het verkeer in het kleine Gelderse dorp in goede banen.