Nieuws/Buitenland
1058246076
Buitenland

Hooggerechtshof geeft belastingaangiftes Trump vrij

Donald Trump.

Donald Trump.

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft belastingaangiftes van voormalig president Donald Trump vrijgegeven voor inzage door een parlementscommissie. De hoogste rechters bezorgen de Republikeinse presidentskandidaat daarmee een juridische nederlaag. Trump ziet het onderzoek naar zijn financiële verleden van de door de Democraten geleide commissie als politiek gemotiveerd.

Donald Trump.

Donald Trump.

Trumps advocaten hadden het hof verzocht een besluit van een lagere rechter toegang van de commissie van het Huis van Afgevaardigden tot de belastingpapieren toe te staan te blokkeren. De unanieme uitspraak van het Hooggerechtshof betekent dat het ministerie van Financiën zes jaaraangiften van Trump snel kan overhandigen.

De juridische strijd rond de aangiften speelt sinds 2019, toen de commissie Trump aanklaagde om ze te kunnen inzien. De Republikein is de eerste president in vier decennia die weigert deze stukken vrij te geven, omdat hij zijn rijkdom en de activiteiten van zijn bedrijf geheim wil houden.

De commissie moet wel haast maken. Door de recente verkiezingen krijgen Trumps Republikeinen vanaf januari de macht terug in het Huis van Afgevaardigden.