Nieuws/Binnenland
1058659
Binnenland

Gewapende Russen bestormen Greenpeace-schip

De Russische kustwacht heeft het Nederlandse Greenpeace-schip Arctic Sunrise bestormd. De activisten zijn vervolgens door gewapende Russen op hun knieën gedwongen en onder schot gehouden. Drie van hen zijn ontkomen en twitteren vanaf het schip over de huidige stand van zaken.

"Acht bewapende agenten lieten zich met touwen uit een helikopter op het dek zetten", meldt Greenpeace donderdagmiddag rond 16.45 uur op Twitter. "Ze houden de geknielde bemanning onder schot op het helikopterplatform."

Volgens een woordvoerder van Greenpeace Nederland zijn 27 van de 30 opvarenden van de Arctic Sunrise aangehouden. Drie activisten hebben zichzelf in een ruimte op het schip opgesloten om uit handen van de Russen te blijven. Via Twitter houden ze volgers op de hoogte van de huidige stand van zaken. "Dit is behoorlijk eng. Er wordt hard op de deur geramd, geschreeuwd in het Russisch. Ze proberen nog steeds de deur in te trappen", schrijft een bemanningslid.

De Russische veiligheidsdienst FSB bevestigde woensdag dat er schoten zijn gelost om het onder Nederlandse vlag varende Greenpeaceschip Arctic Sunrise te waarschuwen. Volgens de FSB vormde het schip een 'reële bedreiging' voor de veiligheid van het Russische boorplatform in de Petsjorazee.

Klik hier om op de hoogte te blijven van de laatste berichten vanaf het Greenpeace-schip.