1058800
Binnenland

Johannes van Dam (66) overleden

Culinair recensent Johannes van Dam is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Barbara van Beukering, hoofdredacteur van Het Parool, bevestigd na berichtgeving hierover in de Volkskrant. Van Dam schreef sinds 1991 wekelijks een restaurantrecensie voor Het Parool.

Van Dam was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan suikerziekte en had problemen met zijn hart en nieren. Hij overleed rond negen uur 's avonds in het OLVG in Amsterdam, liet Van Beukering weten. Zij heeft de journalist daar woensdag nog bezocht en afscheid kunnen nemen.

Van Dam werd onder andere bekend door zijn uitgave van De Dikke Van Dam, een ruim 700 pagina's tellend boek over eten dat in 2005 verscheen. Hij was al van jongs af aan geïnteresseerd in eten en koken maar begon eerst aan een studie medicijnen en later psychologie, die hij beide niet afrondde.

In de jaren 80 nam hij de Kookboekhandel in Amsterdam over. Zeven jaar later stopte hij met de winkel en begon zijn carrière als culinair recensent. Eerst schreef hij voor Elsevier, later ook voor Het Parool en de Belgische krant De Morgen.