Nieuws/Binnenland
1058959
Binnenland

President Israël spreekt Kamerleden toe

De Israëlische president Shimon Peres brengt eind deze maand een officieel bezoek aan ons land. Hij houdt dan in de plenaire zaal van de Eerste Kamer een toespraak voor leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Dat een buitenlandse staatshoofd de Kamerleden toespreekt in de Senaat gebeurt zelden. In 1997 sprak wijlen de koning Hussein van Jordanië leden van de beide Kamers toe in de plenaire zaal.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontvangt koning Willem-Alexander president Pers op Paleis Noordeinde. Verder staat een lunch met premier Mark Rutte in het Catshuis op de agenda. Het bezoek van Peres vindt plaats van 29 september tot en met 2 oktober, aldus de RVD woensdag.

Peres zal ook vragen van studenten beantwoorden. Hij is te gast in het tv-programma College Tour, zo liet de omroep NTR woensdagavond weten.

De band tussen Nederland en Israël is al decennia warm. Onder het kabinet Rutte-I werden de banden met Israël verder aangehaald en stelde Nederland zich internationaal op als bondgenoot van Israël. Het huidige kabinet staat kritischer tegen over Israël. Er wordt meer balans gezocht in de verhouding tussen Israël en de Palestijnen.