Nieuws/Binnenland
1059034
Binnenland

'Haags cultuurpaleis valt duurder uit'

Het nieuwe cultuurpaleis van Den Haag zal duurder worden dan de gemeente voorstelt. De bouw van het zogeheten Spuiforum kost niet de geplande 181 miljoen, maar bijna 243 miljoen. Dat zegt adviesbureau bbn in een woensdag gepresenteerd rapport. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Haagse Stadspartij, een tegenstander van het project.

Ook over andere delen van het ontwerp zijn de onderzoekers kritisch. Zo twijfelen ze aan de vluchtmogelijkheden op de bovenste verdiepingen. Het gehandicaptentoilet is erg moeilijk bereikbaar. Het servies kan alleen op de vierde verdieping worden afgewassen, maar de opslag is op de begane grond. Dat kost veel onnodige manuren.

Veel ruimtes krijgen geen daglicht, wat „niet echt gebruiksvriendelijk“ is. Daar moeten extra lampen komen, maar dat kost veel elektriciteit. Verder „conflicteert” de inrit van de parkeergarage onder het Spuiforum met de uitrit van de parkeergarage van het naastgelegen stadhuis.

Om het cultuurpaleis is in Den Haag veel te doen. Het gebouw moet het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium worden. Op de locatie staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater.