Nieuws/Binnenland
1059193
Binnenland

Grote jongens kiezen het luchtruim

Volgend weekend, 28 en 29 september vindt het Vliegerfestival in Scheveningen plaats. Tijdens het grootste vliegerevenement van Nederland kiezen weer heel wat bijzondere vliegers het luchtruim.

Dit jaar worden honderden vissen de lucht in gelaten; en alle kleuren en maten. Sommige, zoals de walvissen, zijn wel dertig meter lang. Maar er worden ook roggen, inktvissen met lange tentakels, ronde maanvissen, kreeften, een 48 meter lange octopus en salamanders opgelaten. De Megabite vlieger is ongetwijfeld de eyecatchers van het Festival. Het is de grootste vlieger in Europa, ooit door de legendarische vliegeraar Peter Llyn in Nieuw Zeeland gemaakt.

 

Bob de Jong, organisator van de 35ste editie van het Vliegerfestival: "De lengte van dit luchtmonster is zesenzestig meter, de breedte vijfentwintig meter en om hem te maken was circa 2000 vierkante meter stof nodig. Door zijn bek zou met gemak een vrachtwagen naar binnen kunnen, maar dan moet je wel over zijn één meter hoge tanden rijden."

De Megabite is twee keer eerder in Scheveningen te zien geweest. "De laatste keer was in 2010", zo vertelt de Jong. "Maar door de weersomstandigheden ( te weinig wind) kwam het gevaarte slechts vijf meter van de grond. We gaan het dit jaar weer proberen. Een team van tien man zullen helpen met het oplaten van de vlieger terwijl een shovel de Megabite moet verankeren."

Buiten de Megabite zullen er nog meer grote jongens het luchtruim kiezen. Winnie the Pooh, Bart Simpson, the Looney Tunes en nog veel meer stripfiguren zullen boven het strand komen te hangen. "Als het weer het toelaat althans. Want de windkracht is bepalend of deze enorme vliegers, met een lengte van 30 tot 50 meter, daadwerkelijk de lucht in kunnen. Bij storm of bij te weinig wind (windkracht 1 of 2) zullen de grootste vliegers aan de grond moeten blijven. Maar de deelnemers brengen voldoende conventionele vliegers mee om er voor het publiek ook dan een spektakel van te maken", legt de Jong uit.

 

Dit jaar zal er ook weer een knap staaltje sportvliegeren te zien zijn. De vliegeraars met verschillende nationaliteiten zullen met hun vierlijners een kür op muziek laten zien. "Dit vliegeren is heel gracieus; net een soort ballet. Het wordt helemaal spectaculair als er in formatie met vier of zes vliegers gevlogen wordt", legt de Jong enthousiast uit. Veelvuldig Europees Kampioen in deze categorie is de Nederlander Stephen Versteegh. Hij zal beide dagen van het evenement zijn kunsten vertonen.

 

Avondvliegeren

 

Zaterdagavond zullen er in Scheveningen vliegers met lampjes worden opgelaten tijdens het zogenaamde avondvliegeren en zoals elk jaar worden er op beide dagen ook weer kinderworkshops vliegeren en vliegers bouwen gehouden. Kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen zich melden bij het strandpaviljoen The Thai Box ten Noorden van de Pier. Ook zijn er stands waar men alle soorten vliegers kan kopen.

Het Vliegerfeest 28 en 29 september vindt beide dagen plaats tussen 12.00 en 17.00 uur (met op zaterdag van 20.00 tot 21.30 uur het avondvliegeren) en is gratis te bezoeken.

http://www.vliegerfeestscheveningen.nl