Nieuws/Binnenland
1059533
Binnenland

JSF definitief gekocht

De kogel is door de kerk: Nederland koopt in totaal 37 Joint Strike Fighters. Dat maakt minister Hennis (Defensie) vandaag bekend in haar visie op de toekomst van de krijgsmacht. Met het besluit tot aanschaf van de JSF komt er een einde aan een politieke worsteling van achttien jaar.

De JSF, officieel de F-35 Lighting II, zal vanaf 2019 geleidelijk de plaats innemen van de F-16. In 2023 moeten alle F-16’s zijn vervangen door JSF’s.

De aanschaf blijft binnen het gereserveerde budget van 4,5 miljard euro plus jaarlijks 270 miljoen euro om de toestellen te laten vliegen. Omdat de aanschaf voorzichtig is begroot, sluit Defensie het later ’bijkopen’ van JSF’s niet uit.

Gedwongen ontslagen

Bij de vier krijgsmachtdelen vervallen honderden banen boven op de 12.000 die het vorige kabinet al had aangekondigd. De landmacht verliest de infanteriekazerne in Assen en een pantserinfanteriebataljon. De marine moet haar grootste schip verkopen. De aanstaande Zr. Ms. Karel Doorman is nu nog in aanbouw, maar wordt eerst in de vaart genomen om de marktwaarde te verhogen.