Nieuws/Binnenland

Groot deel VVD Roermond richt eigen partij op

Een meerderheid van de elfkoppige Roermondse VVD-fractie in de gemeenteraad stapt over naar een nieuw geformeerde lokale Liberale Partij. Dat maakte de kersverse partij maandagavond bekend tijdens een ledenvergadering van de VVD Roermond.

Op deze manier kan volgens de partij ook de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Aanleiding voor de afsplitsing is volgens de Liberale Partij een uitlating van premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Die zei dat mensen die door justitie van corruptie worden verdacht beter niet op een kieslijst kunnen staan. Dat schoot de meerderheid van de VVD Roermond in het verkeerde keelgat. Justitie verdenkt Jos van Rey van ambtelijke corruptie.

„De landelijke VVD is gezien de recente uitspraken van diverse prominente leden blijkbaar tot een partij geworden die er niet voor terugdeinst op de stoel van het Openbaar Ministerie (OM) te gaan zitten en mensen ongefundeerd te veroordelen”, stellen de opgestapte VVD'ers Dirk Franssen en Dré Peters namens de nieuwe Liberale Partij.

„Aangezien deze handelwijze ver van het liberale gedachtegoed staat en niet bij een zichzelf respecterende partij hoort, rest de fractieleden niets anders dan met de op Roermondse leest geschoeide Liberale Partij het verschil te gaan maken.”

De VVD reageert via het partijbureau kort op de afsplitsing. „Zoals eerder gezegd vindt het hoofdbestuur dat personen naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich moet onthouden van iedere politieke activiteit. Het hoofdbestuur vindt het dan ook verstandig dat de heer Van Rey niet op de VVD groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat.” Meer wil de partij niet kwijt.