Nieuws
1059707
Nieuws

NS: niet akkoord met verbeterplan Fyra

De Nederlandse Spoorwegen (NS) blijven bij het besluit om per 30 augustus het contract met Fyra-producent AnsaldoBreda stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder van de NS maandag laten weten in een reactie op een persconferentie van AnsaldoBreda in Italië.

Daar stelde de treinproducent dat een 'verbeterplan' voor de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel „de enige oplossing” is voor het geschil. Maar de NS ziet dit verbeterplan niet zitten. „We hebben gevraagd om een deugdelijk herstelplan voor de treinen, dat is er wat ons betreft niet gekomen. Voor ons houdt het daarmee op.”

In het Italiaanse Pistoia werd maandag een aangepaste versie van de V250-trein gepresenteerd met een sneeuwschuiver onder de trein. Met deze aanpassing hoopt AnsaldoBreda dat de trein beter bestand is tegen het winterweer. Maar de NS wil ook deze trein niet hebben. „We hebben nog steeds negen treinen staan die niet kunnen rijden. De Fyra gaat niet rijden op het Nederlandse spoor en de verbeterde treinen mogen ook gewoon in Italië blijven.”

Inmiddels heeft de NS wel een nieuw plan ingediend bij het ministerie van Financiën en staatsecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Dit plan zal nog voor 1 oktober worden getoetst en doorgerekend. Dan moet duidelijk worden of en wanneer de hogesnelheidstrein er komt. De NS wil niets kwijt over de inhoud van dit plan.