Nieuws/Binnenland

Van Rey begint eigen partij

Jos van Rey gaat hoogstwaarschijnlijk met een eigen partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond volgend jaar. De van corruptie verdachte oud-senator en -wethouder is bezweken onder de druk van de landelijke VVD-top en heeft zich van de voorlopige kieslijst van de liberalen laten schrappen. Er dreigt nu een totale leegloop van de Roermondse VVD-fractie, want in totaal zeven van de elf huidige VVD-raadsleden zouden Van Rey willen volgen.

Dat schrijft De Limburger. Aanleiding om zich voor de VVD terug te trekken zijn voor Van Rey de uitspraken van premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Die stelde dat politici die betrokken zijn bij een strafrechtelijk onderzoek er verstandig aan doen zich verre te houden van kandidatenlijsten bij verkiezingen. Van Rey was desondanks op de voorlopige lijst gezet door de Roermondse VVD-fractie, die hem door dik en dun blijft steunen. 

Na de kritiek van Rutte heeft Van Rey landelijk partijvoorzitter Benk Korthals kenbaar gemaakt dat hij zich van de lijst heeft laten schrappen. Ook fractievoorzitter Dré Peters en vicefractievoorzitter Jan Puper zien in ieder geval af van een plek op de lokale VVD-lijst. Een handvol andere raadsleden overweegt hun voorbeeld te volgen.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. Het strafrechtelijke onderzoek naar hem is nog steeds in volle gang. Hij staat desondanks net als zijn kompaan Dré Peters bekend als een stemkanon in Roermond.