Nieuws/Binnenland
1059973518
Binnenland

OM eist taakstraf tegen barmannen in zaak verkrachting vrouw

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een taakstraf van 240 uur tegen drie barmannen van een feestcafé in Groningen omdat ze een 20-jarige vrouwelijke klant zouden hebben verkracht.

Het OM wil dat het gerechtshof in Leeuwarden ook een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen oplegt.

Dit was ook de eis bij de rechtbank in Groningen in 2018. De rechter kwam toen tot vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Barmannen ontkennen niet

De barmannen ontkennen de seks niet. Zij hebben in de nacht van 25 augustus 2016 gezamenlijk seksuele handelingen verricht met de vrouw achter in een café in de binnenstad van Groningen. Volgens het drietal - nu 26, 29 en 30 jaar oud - wilde zij dit zelf. De vrouw had rond sluitingstijd gevraagd om de groepsseks. Het OM stelt dat het slachtoffer dronken was en tegen haar wil seks had. De vrouw eist een schadevergoeding van ruim 57.000 euro.

De advocaat van de mannen wil vrijspraak. De vrouw had die avond urenlang uitdagend gedanst in het café, stelt de raadsman. Dit ging gepaard met fysiek contact met anderen, waarbij is gezoend. Maar volgens hem kan niet worden vastgesteld dat ze dronken was. Zo is er geen alcoholtest afgenomen.

De advocaat trekt de verklaringen van de vrouw in twijfel. Bij de politie heeft ze gezegd in paniek het café te hebben verlaten. „Camerabeelden laten een andere waarheid zien”, aldus de advocaat. Volgens hem liep ze kordaat en zonder aarzeling naar buiten. Op de beelden is de seks niet te zien.

Dat ze naar eigen zeggen voorafgaand aan de seks werd meegetrokken bij de arm en dat haar vrienden werden weggestuurd, is volgens de raadsman niet waar. Een vriendin heeft verklaard dat zij wilde blijven, stelt de advocaat. Ook had de vrouw gevraagd om het veilig te doen. „Ze wist goed wat ze deed.”

Het hof doet op 6 maart uitspraak.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo