Nieuws/Binnenland
1060083
Binnenland

Toezichtsraad Humanitas unaniem achter keuze

De Raad van Toezicht van zorginstelling Humanitas DMH staat „unaniem” achter zijn keuze om een interim-bestuurder aan te stellen. Dat stelt de organisatie zaterdagavond op haar website. De consultant in kwestie kreeg in de maand juli meer dan 95.000 euro betaald voor zijn werk, zo bleek eerder zaterdag uit declaraties die de Volkskrant in bezit heeft.

„De Raad van Toezicht heeft hem ingehuurd om de continuïteit van Humanitas DMH te verzekeren”, aldus de instelling. „Na het vertrek van de vorige Raad van Bestuur bleek dat Humanitas DMH een dusdanig zwakke organisatie had, dat het voortbestaan van de organisatie in gevaar dreigde te komen. Het inhuren van een bekwame en op dit gebied zeer ervaren interim-bestuurder was dan ook dringend nodig.”

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) liet eerder zaterdag weten opheldering over de vergoeding te willen van de Raad van Toezicht. Humanitas DMH gaat in de verklaring echter niet in op de beloning.

De consultant zelf zegt in de Volkskrant dat zijn beloning in lijn is met de wet. Hij zou niet hoeven te voldoen aan de norm omdat hij korter dan een halfjaar bij de instelling in dienst zal zijn. Bovendien heeft de instelling „sinds mijn komst al voor 1 miljoen aan overbodige kosten kunnen wegsnijden. Ik ben mijn tarief dus nu al ruimschoots waard”, aldus de interimbestuurder.

Een assistente die in zijn kielzog is meegekomen, heeft in dezelfde maand voor ruim 35.000 euro gedeclareerd. Onder de werknemers van Humanitas DMH heeft de beloning volgens de Volkskrant kwaad bloed gezet.

Het bericht is de eerste onthulling via Publeaks, een website waar klokkenluiders anoniem kunnen lekken. Aan dat initiatief werken 15 nieuwsmedia mee.