Nieuws/Binnenland
1060084
Binnenland

Timmermans: zeer belangrijke stap

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemt de afspraken tussen de Verenigde Staten en Rusland over chemische wapens in Syrië „een zeer belangrijke stap voorwaarts op het pad naar uitbanning van die massavernietigingswapens”. Dat liet hij zaterdag weten.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov kwamen in Genève tot een akkoord over een plan van aanpak om Syrië van chemische wapens te ontdoen. De Syrische president Bashar al-Assad stemde onlangs in met het opgeven van zijn chemische wapenarsenaal. Dat gebeurde onder druk van de Amerikanen die dreigden met een militaire interventie in Syrië na een aanval met chemische wapens waarbij honderden burgerdoden vielen.

Assad moet zich nu in de praktijk gaan voegen naar de regels van het chemische wapenverdrag. „Het komt er dan wel op aan dat het snel gebeurt, secuur en met volledige betrokkenheid van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Assad kan en moet nu laten zien dat het hem menens is. Doet hij dat niet of onvoldoende, zal de internationale gemeenschap via de VN Veiligheidsraad daar consequenties aan moeten verbinden”, aldus Timmermans.

De minister hoopt dat de deal tussen Kerry en Lavrov de basis legt voor vredesonderhandelingen tussen alle partijen die bij het conflict in Syrië zijn betrokken. „Want dat is de enige oplossing in dat verscheurde land.”