Nieuws/Binnenland
1060098
Binnenland

Russische importstop op kalfsvlees opgeheven

Kalfsvlees uit Nederland mag weer naar Rusland worden geëxporteerd. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekend tijdens de opening zaterdag van de Russian Regional Food Fair in Amsterdam.

Dijksma heeft hierover een akkoord getekend met de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj. De bewindsvrouw liet weten bijzonder ingenomen te zijn met de overeenkomst waardoor de uitvoer van vers kalfsvlees naar de Russische markt onmiddellijk mogelijk wordt.

De Russen kondigden begin dit jaar de importstop af. Rusland is een groeimarkt en daarom belangrijk voor de Nederlandse exporteurs van vers kalfsvlees. In Rusland wordt bijna geen kalfsvlees geproduceerd.

Dijksma heeft ook met Dvorkovitsj gesproken over het aardappelconflict, maar is er niet in geslaagd tot een oplossing te komen. Rusland sloot in juli zijn grenzen voor aardappelen uit de Europese Unie. De Russen stellen dat er regelmatig voor planten schadelijke stoffen met de aardappelen het land binnenkomen. Nederland is met een jaarlijkse export van gemiddeld 20.000 ton een van de grootste exporteurs van pootaardappelen naar Rusland.