Nieuws/Buitenland
1060104
Buitenland

Akkoord Rusland en VS over plan Syrië

Rusland en de VS zijn het in Genève eens geworden over een plan om Syrië van chemische wapens te ontdoen. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zaterdag na gesprekken met zijn Russiche collega Sergej Lavrov.

Alle chemische wapens van het land moeten buiten Syrië vernietigd worden voor halverwege 2014. Het land moet volgens Kerry binnen een week aangeven over welke chemische wapens het beschikt en waar die liggen. In de visie van Lavrov gaat die week niet meteen in. Het plan van aanpak moet eerst worden voorgelegd aan de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Daarna kan er pas een schema worden opgesteld volgens Lavrov .

Hij zei dat ze samen tot een compromis zijn gekomen. De 'deal' bevat geen dreigementen met geweld, beklemtoonde Lavrov. Wel is vastgelegd dat van Syrië onder meer wordt verlangd dat het de VN toestaat inspecties uit te voeren. De inspecteurs moeten voor november in Syrië aan het werk zijn, aldus Kerry.

Kerry zei daarbij dat beide partijen vinden dat er via de VN-Veiligheidsraad maatregelen moeten worden genomen als Syrië niet meewerkt. Hij erkende dat de twee het nu niet eens zijn over wat voor stappen dan tegen Syrië moeten worden genomen.

De Amerikaanse regering heeft eerder met luchtaanvallen gedreigd als sanctie voor het gebruik van gifgas in augustus in Syrië. President Barack Obama eiste zaterdag van het Syrische regime concrete maatregelen om te tonen dat het land echt van chemische wapens af wil. Obama houdt Amerkaanse strijdkrachten in de regio„voor de zekerheid” paraat. Obama sprak voor de bekendmaking van de Amerikaans-Russische overeenkomst in Genève. Hij behoudt zich het recht voor naar eigen goeddunken op te treden, mocht het plan niet werken.