Nieuws/Buitenland
1060105
Buitenland

Doorbraak in Syrië-overleg

Rusland en de VS hebben zaterdag in Genève een doorbraak bereikt over een plan van aanpak om Syrië van chemische wapens te ontdoen. Alle chemische wapens van het land moeten buiten Syrië vernietigd worden vóór halverwege 2014.

Syrië moet volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, binnen een week aangeven over welke chemische wapens het beschikt en waar die liggen. In de visie van zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov gaat die week niet meteen in. Het plan van aanpak moet eerst worden voorgelegd aan de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

De 'deal' bevat geen dreigementen met geweld, beklemtoonde Lavrov. De inspecteurs moeten voor november in Syrië aan het werk zijn, aldus Kerry. Kerry zei daarbij dat beide partijen vinden dat er via de VN-Veiligheidsraad maatregelen moeten worden genomen als Syrië niet meewerkt. Hij erkende dat de twee het nu niet eens zijn over wat voor stappen dan tegen Syrië moeten worden genomen.

De Amerikaanse regering heeft eerder met luchtaanvallen gedreigd als sanctie voor het gebruik van gifgas in augustus in Syrië. President Barack Obama eiste zaterdag van het Syrische regime concrete maatregelen om te tonen dat het land echt van chemische wapens af wil. Obama houdt Amerkaanse strijdkrachten in de regio„voor de zekerheid” paraat. Obama behoudt zich het 'recht' voor naar eigen goeddunken op te treden, mocht het plan niet werken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft het gezamenlijke Amerikaans-Russische plan verwelkomd. Fabius prees het als een grote stap voorwaarts. De Franse regering hoort bij de felste voorstanders van militair optreden tegen Syrië. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft positief gereageerd op het plan. Hij zei te hopen dat het plan „een weg effent voor een diplomatieke oplossing” voor het conflict in Syrië. De Britse minister William Hague van Buitenlandse Zaken stelde: „Er moet nu met spoed worden gewerkt aan implementatie.”

De gewapende oppositie tegen de Syrische president Bashar al-Assad die zich het Vrije Syrische Leger (FSA) noemt, daarentegen laakte het plan. FSA-generaal Salim Idriss noemde het initiatief slechts een poging om voor Assad tijd te winnen.