Nieuws/Binnenland
1060106
Binnenland

Gouden Lijst voor jeugdboek Rotmoevie

De Vlaamse schrijfster Marian De Smet is met haar boek Rotmoevie de winnaar van de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek voor de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Dat maakte de stichting CPNB zaterdag bekend tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

De Amerikaanse schrijfster Holly Goldberg Sloan is de winnaar van de Gouden Lijst voor het best vertaalde jeugdboek. Zij krijgt de prijs voor haar boek Ik zal er zijn - Een belofte kan levens veranderen, dat is vertaald door Pauline Michgelsen.

Rotmoevie gaat over een 17-jarige Nederlandse jongen die een lift krijgt van een 18-jarig Vlaams meisje. „De Smet heeft met dit ontroerende, herkenbare, grappige, zomerse, spannende en gevoelige verhaal sterk werk geleverd”, oordeelde de jury.

De CPNB heeft de Gouden Lijst 2 jaar geleden ingesteld omdat er voor jeugdboeken voor de leeftijd van 12 tot 15 jaar nog geen prijs bestond. Aan de Gouden Lijst is een bedrag van 1500 euro verbonden. Voor de leeftijdscategorie 6 tot 12 jaar bestond al de Gouden Griffel. Voor boeken voor jongeren vanaf 15 jaar was er al de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs.