Nieuws/Binnenland
1060118
Binnenland

Rutte: niet alleen preken

De coalitie moet beter luisteren naar wat er in het land speelt. Die boodschap gaf VVD-leider Rutte zijn achterban vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Zwolle mee.

"De peilingen stemmen bescheiden. We moeten de dialoog aangaan, niet alleen maar preken", sprak de premier.Dat betekent evenwel niet dat het roer in Den Haag om moet, benadrukte hij. Rutte herhaalde zijn overtuiging dat het kabinet koers moet houden, ook al worden VVD en PvdA wekelijks om de oren geslagen met dramatische peilingen.

Zo maakte TNS NIPO vandaag bekend dat slechts 12% van de bevolking nog vertrouwen heeft in het kabinet, de laagst gemeten score van een kabinet ooit.

"Het is niet vreemd dat als je als coalitie zoveel moet verbouwen, dat de kiezer dan niet met gladiolen langs de weg staat", reageerde Rutte. Hij vertelde dat de samenwerking met de PvdA "bevalt", maar dat het voor beide partijen niet de ideale combinatie is.Rutte gaf ook aan dat het verhogen van belastingen in deze tijd onontkoombaar is, zelfs als hij niet met de PvdA had geregeerd. Een zeldzaam spontaan applaus scoorde de liberale leider door te stellen dat zijn partij niet teveel op de PvdA moet gaan lijken, "die denkt dat alle problemen aan de tekentafel zijn op te lossen."

Moeilijk kreeg Rutte het geen seconde. De meest kritische vragen aan de VVD-leider werden niet door kritische toehoorders, maar door de gesprekleider gesteld.