Nieuws/Buitenland
1060121
Buitenland

Griekenland schaft computer vrije dagen af

Griekse ambtenaren gaan zes betaalde extra vrije dagen kwijtraken. Het extra verlof kregen ze omdat ze veel achter de computer werkten. De regering besloot vrijdag dit voorrecht na twee decennia af te schaffen, meldde The Wall Street Journal.

De jaarlijkse bonus, die bekendstaat als 'computer verlof', was van toepassing op werknemers die per dag meer dan 5 uur achter een computer zitten. Het betreft in principe de meeste ambtenaren die op ministeries of in andere openbare diensten werken.

„Het behoort tot een ander tijdperk”, zei minister Kyriakos Mitsotakis die is belast met administratieve hervormingen. „Vandaag, in tijden van crisis, kunnen we dergelijke anachronistische privileges niet meer handhaven.” Afschaffing van deze bonus, die dateert uit 1989, staat voor „een kleine, maar symbolische stap in de modernisering van het openbaar bestuur”, zei hij.

Maar de vakbond voor de publieke sector Adedy kondigde aan de beslissing via de rechter aan te vechten. „Volgens Europese regelgeving moeten werkenden met de computer om de twee uur 15 minuten pauze nemen”, zei algemeen secretaris Ermolaos Kasses. „Maar het is niet altijd makkelijk om iedere dag al die pauzes op te nemen, dus werd besloten eens per twee maanden een dag vrij te geven.”

Inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, en de Europese Centrale Bank (ECB) komen later deze maand in Athene om te kijken of Griekenland voldoet aan de voorwaarden voor een tweede financiële injectie.

Naast het inkrimpen van de publieke sector, het verhogen van belastingen en snijden in lonen en pensioenen, wil de overheid laten zien dat het haar menens is met de afschaffing van dure extraatjes.