Nieuws/Buitenland
1060129
Buitenland

Gewapende oppositie wijst ontwapeningsplan af

De gewapende oppositie tegen de Syrische president Bashar al-Assad die zich het Vrije Syrische Leger (FSA) noemt, laakt het Amerikaans-Russische plan om Assad van chemische wapens te ontdoen. FSA-generaal Salim Idriss noemde het initiatief slechts een poging om voor Assad tijd te winnen.

„Wij negeren dit voorstel en vechten verder om de val van het regime te bewerkstelligen”, zei Idriss zaterdag op een persconferentie in Istanbul. Volgens Idriss is Assad al begonnen zijn chemische wapens naar Libanon en Irak te verplaatsen.

De gevechten in Syrië gingen zaterdag gewoon door. Gevechtsvliegtuigen van de regering bestookten een noordelijke buitenwijk van Damascus, Berze. De rebellen zijn de laatste maanden op veel plaatsen teruggeslagen, maar ze hebben nog wel bolwerken rond het centrum van de Syrische hoofdstad in handen.

In sommige van die wijken is in augustus gifgas verspreid, volgens de rebellen door het regime. Assad beschuldigt de rebellen ervan achter de aanval te zitten. Ze wilden daarmee een internationale interventie uitlokken. Er vielen naar schatting meer dan 1400 doden. Het trok de internationale aandacht en leidde vervolgens tot westerse dreigementen dat het regime met luchtaanvallen zou worden bestookt. Die dreiging is nu voorlopig van de baan.