Nieuws/Binnenland
1060136
Binnenland

Boxtel even opgelucht maar nog niet gerust

In Boxtel is zaterdag opgelucht gereageerd op een werkbezoek van een kleine delegatie van de PvdA-fractie die zich kwam informeren over de lokale weerstand tegen schaliegas. PvdA-energiewoordvoerder Jan Vos sprak met lokale politici en inwoners en bleef herhalen dat zijn partij op basis van de huidige informatie volgende maand tegen proefboringen zal stemmen.

De lokale PvdA-afdeling die het werkbezoek organiseerde was voor een deel gerustgesteld door het voorlopige standpunt van de landelijke fractie. „Het is winst, maar we hadden gehoopt op een definitief nee”, reageerde fractievoorzitter Anja van den Einden.

De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel is overtuigd geraakt dat er de eerste jaren in zijn gemeente nog niet geboord zal worden, zei hij. Maar gerustgesteld was hij niet echt. „De deur staat nog serieus open.”

Fel tegenstander Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) uit de Tweede Kamer die ook aanwezig was, hoopt dat ze de PvdA weer aan haar zijde heeft.

De PvdA-fractie uit Den Haag werd op de Markt in Boxtel ontvangen door ongeveer 300 bezorgde inwoners. Energiewoordvoer Jan Vos sprak het publiek toe. Schaliegaswinning is een reële optie in Nederland, sprak Vos om snel te benadrukken dat zijn partij vindt dat het alleen kan als het schoon en veilig is. „En op basis van de informatie tot dusver zijn wij nog helemaal niet overtuigd dat schaliegaswinning veilig kan.”

De Kamerleden werden aansluitend langs de beoogde boorlocaties in Boxtel en Haaren geleid.

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) zegt dat de risico's van schaliegaswinning beheersbaar zijn. De PvdA neemt later een definitief standpunt in. Het oordeel van de PvdA is cruciaal als de Tweede Kamer volgende maand stemt over de geplande proefboringen.