Nieuws
1060152
Nieuws

Le Pen wil met Wilders op campagne

De Franse ultranationalistische politica Marine Le Pen wil samen met PVV-leider Geert Wilders campagne gaan voeren voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. De leidster van het Front National oppert het gezamenlijk optrekken in een interview met NRC Handelsblad van zaterdag.

„We zouden misschien samen campagne kunnen voeren voor de verkiezingen. Het is belangrijk dat de kiezer ziet dat we niet alleen staan, dat in alle EU-landen vergelijkbare patriottische bewegingen actief zijn”, aldus Le Pen.

Le Pen ziet veel overeenkomsten tussen haar gedachtegoed en dat van Wilders. „We strijden tegen de verstikkende immigratie en islamisering, we zijn trots op onze cultuur en we ageren tegen Europa dat regels oplegt die niemand wil”. Europa staat aan de vooravond van grote politieke veranderingen, voorspelt ze. „De gevestigde partijen hebben hun geloofwaardigheid totaal verloren.”

Ten aanzien van de islam signaleert ze wel verschillen tussen haar en de PVV-voorman. „Wilders en ik hebben een andere voorgeschiedenis en we werken in een andere context. Ik bestrijd de toeloop van islamitische immigranten en de zichtbaarheid van de islam in de samenleving. We hebben hier een traditie van de strikte scheiding tussen kerk en staat en ik vind dus dat religieuze symbolen niet in het straatbeeld horen. Maar tegen de islam als zodanig heb ik niets.”

Wilders staat open voor Europese samenwerking. Hij bezocht dit jaar onder meer de Oostenrijkse FP en het Front National, die geregeld in verband worden gebracht met neonazisme.

„Ik wilde zelf zien wat voor vlees ik in de kuip heb. Ik heb over alles gesproken, over Israël, over neonazisme. Ik heb me ervan vergewist dat van rechts-extremisme bij die partijen geen sprake is. Uiteraard zijn er racistische antisemitische partijen in Europa, zoals de British National Party. Daar zal ik in geen 100 jaar in de buurt komen”, tekende de Telegraaf zaterdag in een interview op uit de mond van Wilders.