Nieuws/Binnenland
1060158
Binnenland

'Kinderen kunnen die rake opmerking maken'

Kinderen die tijdens een klimaattop komend weekend met oplossingen komen om verder te komen met een duurzamere wereld; heeft dat wel zin? Volgens een van de initiatiefnemers, Center Parcs-directeur Paul Geraeds, wel degelijk. „Zij hebben de kracht om rake opmerkingen te maken en daarmee de beslissers te kunnen overtuigen”, zegt Geraeds.

In Center Parcs Het Heijderbos bij Nijmegen vindt van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september de tweede junior klimaattop plaats. Tijdens dit evenement gaan 150 Nederlandse en Vlaamse kinderen en hun families op zoek naar oplossingen voor een meer duurzame wereld. Prinses Laurentien is er zaterdag 21 september om een inspiratiesessie van de kinderen met de besluitvormers uit het bedrijfsleven te leiden.

Geraeds maakt duidelijk dat directies van grote ondernemingen en fondsen meedoen, zoals het Wereld Natuur Fonds, Eneco, Heijmans, PostNL en Center Parcs. „Natuurlijk willen wij jongeren bewust maken van de manier waarop je met je leefomgeving omgaat. Dat zijn we ook verplicht als directies omdat wij naast onze duurzaamheidsdoelstellingen ook de plicht voelen onze klanten en leveranciers de kwetsbaarheid van de aarde duidelijk te maken.”

Van de 3,7 miljoen gasten die Center Parcs gemiddeld ieder jaar ontvangt, zijn er 1 miljoen kind in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. „Dat betekent dat wij alleen al een grote groep kunnen bereiken. Met alle directies die aanwezig zijn op de conferentie en onze communicatiekracht kunnen wij denk ik zelfs alle kinderen in Nederland bereiken.” Maar daarmee hebben ze nog geen invloed op de werkelijke beslissers en hun doen en laten.

De kinderen gaan uiteindelijk 12 stellingen opstellen en die later overhandigen aan de Tweede Kamer. Het zijn de verhalen van de kinderen die de beslissers uiteindelijk moeten raken, vindt Geraeds. „Als bedrijven kunnen wij berichten de wereld insturen, maar die raken mensen niet. Daarom willen we die boodschappen sterker maken door kinderen hun verhaal te laten doen. Met hun onbevangen blik kunnen zij zaken aan de kaak stellen waar volwassenen aan voorbijgaan. Zo moeten hun ideeën wel degelijk vorm krijgen in allerlei besluiten.”

De ideeën worden volgens Geraeds ook direct concreet gemaakt met stellingen die hout snijden. Dat kan zijn: gebruik geen plastic boterhamzakjes, maar een broodtrommel of hang een zandloper in de douche die duidelijk maakt dat je maar 2,5 minuut moet douchen. „Heel concreet en direct uitvoerbaar voor iedereen.”