Nieuws/Buitenland
1060160
Buitenland

Doodstraf voor verkrachters India

Vier mannen die vorig jaar in New Delhi verantwoordelijk waren voor een dodelijke en zeer geruchtmakende groepsverkrachting, hebben vrijdag de doodstraf gekregen. Dat meldden Indiase media.

De verkrachting van de 23-jarige studente leidde tot massale protesten en ongeregeldheden in het land. Buiten het gerechtsgebouw verzamelden zich vrijdag talrijke mensen die het vonnis letterlijk en figuurlijk toejuichten.

Rechter Yogesh Khanna van de rechtbank in New Delhi zei dat van het vonnis „de duidelijke boodschap moet uitgaan, dat deze misdaad die tegen vrouwen voortwoekert, niet wordt getolereerd”. Hij verwierp oproepen van advocaten tot mildere straffen, mede omdat de misdaad volgens Khanna „het collectieve bewustzijn van India heeft geschokt”.

De advocaat van een van de veroordeelden, zei dat de straf volkomen buiten proporties is voor zijn 23-jarige cliënt. Deze student medicijnen is volgens raadsman Pawan Guptra niet het type crimineel dat de doodstraf verdient. Aangenomen wordt dat de vier veroordeelden in hoger beroep gaan.

In totaal waren er zes verdachten in de zaak. De hoofdverdachte, Ram Singh, hing zichzelf eerder dit jaar op in zijn cel. Een andere verdachte was nog minderjarig en zit inmiddels voor 3 jaar vast.

De daders pikten de vrouw en haar vriend 16 december 2012 in Munirka in het zuiden van New Delhi met een bus op. Het stel was naar de film geweest en ging naar huis. In de rijdende bus werd de jonge vrouw verkracht en gemarteld met een metalen buis.

Beide slachtoffers werden zwaar mishandeld langs de weg achtergelaten. De jongeman overleefde het. De vrouw was er echter zo slecht aan toe dat ze werd overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore, waar ze overleed op 29 december.

De vader van het slachtoffer had campagne gevoerd voor het uitspreken van de doodstraf en zei tevreden te zijn met de uitspraak. Hij dankte daarbij de politie, het publiek en de media. De moeder van het slachtoffer zei dat „haar strijd nog niet voorbij is, maar haar hart heeft vrede met het vonnis”.