Nieuws/Binnenland
1060185
Binnenland

Nederland is het zat

Weg met gesomber

Nederlanders hebben hun buik vol van de nu al vijf jaar durende crisis en willen hun schouders weer onder het land zetten.

Nederland is daarvoor sterk genoeg, dus moet het uit zijn met het pessimisme dat onze economie al tijden verlamt. Dat blijkt uit een uitgebreide peiling van Bureau Consumenten Onderzoek (BCO), dat in opdracht van De Telegraaf vroeg hoe Nederlanders op dit moment naar de toekomst kijken.

Hoewel burgers balen van de nieuwe greep die het kabinet-Rutte dinsdag op Prinsjesdag in hun portemonnee zal doen, vinden ze dat de eerste tekenen van economisch herstel met beide handen moeten worden aangegrepen.

Bijna zeventig procent zegt dat het negatieve denken moet stoppen. Een overgrote meerderheid denkt dat ons land ook veerkrachtig genoeg is om vanaf volgend jaar de weg omhoog weer in te slaan. Ook de huizenmarkt zien de meesten uit het dal klimmen.

Om het nieuwe elan te ondersteunen lanceert De Telegraaf vandaag een speciale website www.stopdecrisis.nl, met tal van positieve signalen en voorbeelden van burgers en ondernemers die niet bij de pakken neerzitten en enthousiast de handen uit de mouwen steken.

Uit het onderzoek blijkt vooral ook dat het bedrijfsleven ons land enorme kansen biedt. In plaats van nieuwe lastenverzwaringen denkt liefst tachtig procent dat we snel sterker worden wanneer het ondernemerschap juist meer gestimuleerd wordt. Daarbij kan ons land bovendien profiteren van de in Duitsland en andere omringende landen weer aantrekkende groei.

Een mening die gedeeld wordt door tientallen andere kleine bedrijfjes, die massaal op een oproep op onze website reageerden. Ondanks de afkeer van de bezuinigingen van het kabinet-Rutte knokken ze voor meer omzet en grijpen ze kansen in binnen- en buitenland met beide handen aan.