Nieuws/Binnenland
1060186
Binnenland

Vaarkrant

HISWA te water: kwaliteit boven kwantiteit

De 30ste HISWA te water die afgelopen zondag werd afgesloten trok minder bezoekers dan vorig jaar. Ondanks uitstekend weer en Koninklijke aandacht moet dat voor de organisatoren van branchevereniging HISWA toch een teleurstelling zijn geweest. Want de beurs oogde fris, de exposanten waren enthousiast en er werden weer boten ‘geschreven’.

De verhuizing van de HISWA te water naar het voormalige NDSM terrein is een goede zaak, daar waren de meeste exposanten het mee eens. Omdat de beurs het platform voor de vaderlandse watersportbranche is, waren er vele buitenlandse bezoekers op af gekomen. De locatie en de aantrekkingskracht van Amsterdam speelden hier ongetwijfeld een positieve rol bij.

Kapitaalkrachtig

De bezoekers uit met name Duitsland, Zwitserland, Rusland en Israel waren een kapitaalkrachtige aanvulling op de beperkte schare Nederlandse kopers. Veel Nederlandse boten vonden dan ook op de beurs een nieuwe buitenlandse eigenaar. Hierdoor kon de HISWA tevreden constateren dat de kwaliteit van de bezoekers belangrijker is dan de kwantiteit.

Onderkomen

Vrijwel onopgemerkt opende Koning Willem Alexander niet alleen de beurs, maar ook het nieuwe onderkomen van HISWA vereniging in het fraaie nautische centrum op de Amsterdam Marina. De voormalige NDSM-werf wordt naar zeggen van de HISWA dé nautische hotspot van Amsterdam. Locoburgemeester Freek Ossel van Amsterdam sprak op de officiële opening uit ‘heel blij en trots te zijn dat de HISWA hier is aangemeerd’.

Schwung

Verder wist hij te vertellen dat de komst van de HISWA op termijn zo´n 170 arbeidsplaatsen, 85 duizend euro aan toeristenbelasting en ruim 7 miljoen aan jaarlijkse bestedingen in de lokale economie genereert. “Dat is het directe rendement, maar minstens zo belangrijk; de komst van de HISWA geeft extra schwung aan het gebied,” aldus Ossel.

DrentheTijdens de beurs vond op een naastgelegen locatie de uitreiking van de Motorbootvaren prijs 2013 plaats. De provincie Drenthe werd door de jury getrakteerd op de nieuwe motorboot prijs vanwege de inspanningen voor de vaarverbinding Erica-Ter Apel. Met dit kanaal zijn de vaarmogelijkheden voor bezitters van een motorboot enorm vergroot en zijn zowel Groningen als Duitsland veel gemakkelijker per boot bereikbaar.

Nominaties

Eveneens tijdens de HISWA te water kwamen de jury’s voor de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2014 bijeen. Zij selecteerden in de categorieën motorboot en zeilboot vijf jachten waar in de komende weken mee wordt proefgevaren. Aan de hand van de ervaringen op de twee proefvaardagen worden in elke categorie drie boten genomineerd. Bij de motorboten werden  de volgende boten geselecteerd:

  • Interboat Neo 7.0
  • Vri-Jon 29 OK
  • Antaris Sixty6
  • Contest 52 MC
  • North Line 37 Pilot

Bij de zeilboten werden eveneens vijf boten geselecteerd, maar op dit moment is nog niet duidelijk of ze allemaal op de testdag aanwezig kunnen zijn. Veel zeilbotenprimeurs vertrekken na de HISWA naar Southampton en zijn niet op tijd terug voor de testdag.

Zeker van selectie zijn in elk geval:

  • Winner 900
  • Sunbeam 28.1

Van de volgende boten is nog niet duidelijk of ze op de testdag in Marina Muiderzand aanwezig kunnen zijn:

  • Elan 400
  • Hanse 505
  • Essence 33

De HISWA motorboot en zeilboot van het jaar 2014 worden op de openingsdag van de HISWA Amsterdam Boat Show in de RAI door juryvoorzitter Hugo van Wieringen van Azure Naval architects bekend gemaakt. Van alle kanshebbende boten wordt in de komende maanden een portret in de Vaarkrant  en op vaarkrant.nl gepubliceerd.