Nieuws/Buitenland
1060211
Buitenland

'Overleg Syrië mogelijk in nacht afgesloten'

De Russische en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zetten hun besprekingen over Syrië vrijdagavond voort. Zij zullen ze waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag afsluiten. Dat heeft de woordvoerster van de Russische minister Sergej Lavrov vrijdagavond gezegd. Eerder had het Russische persbureau RIA Novosti gemeld dat het overleg zaterdag zou worden voortgezet.

Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry proberen een tijdschema op te stellen voor de vernietiging van het Syrische gifgasarsenaal. Ook willen zij met een gezamenlijke resolutie voor de VN-Veiligheidsraad komen. Lavrov zei vrijdagochtend dat de besprekingen „constructief” verliepen.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen verwacht Washington dat in de resolutie niet met militaire acties wordt gedreigd. Washington is voor zo'n dreigement, voor het geval de regering in Damascus de vernietiging van het arsenaal chemische wapens dwarsboomt, maar de Russen hebben zich er van meet af aan tegen verzet. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.