Nieuws/Binnenland

Rutte steunt hoofdbestuur VVD inzake Van Rey

Premier Mark Rutte steunt de lijn van het hoofdbestuur van de VVD in de kwestie rond de Roermondse VVD'er Jos van Rey. De in opspraak geraakte Van Rey wil tegen de zin van de VVD-leiding in toch op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

Rutte stelde dat politici die betrokken zijn bij een strafrechtelijk onderzoek er verstandig aan doen zich verre te houden van kandidatenlijsten bij verkiezingen. Hij benadrukte dat Van Rey op een alfabetische groslijst staat en dat pas in november besloten wordt over de kandidatenlijst. Hij verwees naar een commissie-Integriteit die de VVD dit jaar instelde en die ook naar de zaak-Van Rey kijkt.

Kritiek op het Openbaar Ministerie, dat al geruime tijd onderzoek doet naar Van Rey maar nog geen aanklacht heeft geformuleerd, uitte Rutte niet. Het VVD-hoofdbestuur zei donderdag nog dat de lange duur van het onderzoek en de lange periode van onzekerheid schadelijk is voor de VVD. „Het Openbaar Ministerie moet in volle rust en focus zijn werk kunnen doen. Het is aan mij en aan de minister van Veiligheid en Justitie om het OM daarin te verdedigen”, zei Rutte.