Nieuws/Binnenland
1060345
Binnenland

Club ondernemers zoekt plek in polder

Voormalig MKB-voorzitter Hans Biesheuvel zegt dat hij met Ondernemend Nederland (ONL) ’geen concurrent’ wil zijn van zijn ex-werkgever. Maar feit is dat hij zijn initiatief niet had hoeven opstarten als MKB-Nederland in zijn ogen al voorbeeldig functioneert. Tegelijkertijd viel vanuit de ’gevestigde’ brancheverenigingen gisteren vooral het geluid te horen dat zij – weinig verrassend – wél geloven dat door goed overleg wat bereikt kan worden.

Dat betekent dat Biesheuvel een hele grote groep ondernemers zal moeten verzamelen om een factor van belang te worden. Anders sneuvelt zijn beweging in goede bedoelingen.

Kern van de boodschap van Biesheuvel is dat brancheorganisaties niet meer de goede vorm zijn om ondernemers ook in de toekomst te ’organiseren’. „De leden van MKB-Nederland zijn brancheorganisaties. Daardoor zitten een paar lagen tussen de ondernemer en MKB.”

„Ondertussen vinden ondernemers elkaar op heel andere manieren: regio-overschrijdend en brancheoverschrijdend. Maar branches blijven heel erg verticaal denken. Het gaat hen vooral om behoud van de sector.”