Nieuws/Binnenland
1060375143
Binnenland

Kamer: coronawet goed voor democratie

Den Haag - De veelbesproken coronaspoedwet waarmee vrijheden kunnen worden ingeperkt, zorgt juist voor een betere controle door volksvertegenwoordigers dan nu het geval is. Daarover is een meerderheid van de Tweede Kamer het eens.

Tijdens het debat stonden buiten het Kamergebouw tegenstanders van het voorstel te protesteren. De spoedwet werd na flinke kritiek uit oppositie en coalitie flink veranderd. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU zijn het met oppositiepartijen PvdA, GL, 50Plus en SGP nu eens over een zwaar aangepaste vorm van het wetsvoorstel.

Het is een verbetering ten opzichte van de noodverordeningen waarmee het kabinet tot nu toe de coronacrisis aanpakte, vatte SGP-leider Van der Staaij het voorstel woensdag samen in de Tweede Kamer. Als de tijdelijke wet verder wordt aangepast dan kan die rekenen op een meerderheid.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben samen met GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS zeven wijzigingsvoorstellen voorbereid. Deze amendementen zijn niet bedoeld ’om tegenover het kabinet te staan, maar om als samenwerkende partijen de crisis samen te bestrijden’, zei CDA-Kamerlid Van Dam. De voorstanders benadrukken dat de volksvertegenwoordiging meer invloed en verantwoordelijkheid krijgt.

Meer macht

Door de voorgstelde wijzigingen krijgt de Tweede Kamer meer invloed. Een van de aanpassingen regelt dat de Kamer een coronamaatregel van het kabinet vooraf, binnen een week, kan tegenhouden als ze die ongewenst vindt. In zeer dringende omstandigheden kan een maatregel wel direct ingaan, maar ook dan kan de Kamer die binnen een week terugdraaien. Een andere wijziging is een verlaging van de coronaboete van 390 naar 95 euro.

Sommige partijen zijn ook fel tegen het wetsvoorstel. Tegenstanders PVV, Forum voor Democratie, de onafhankelijke Kamerleden Van Kooten-Arissen, Krol en Van Haga laakten de wettelijke grondslag die wordt gegeven aan de inperking van vrijheden. SP, Partij voor de Dieren en Denk kraken het wetsvoorstel ook. De amendementen kunnen volgens hen tot verbeteringen leiden, maar ze wilden nog geen eindoordeel geven.

Oordeel Eerste Kamer

Het kabinet gaat donderdag in op de voorstellen en de vragen die de Kamer indiende. Daarna moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd