Nieuws
1060408
Nieuws

ING voorziet hoge groei bedrijfswinsten

Recente economische cijfers geven ING het vertrouwen dat het herstel in Europa en de VS doorzet en dat Nederland in het tweede halfjaar uit de recessie komt. Dit zal volgens haar zorgen voor een mooie groei van de bedrijfswinsten in de Benelux. Niettemin is de bank bij de keuze van haar favoriete aandelen zeer selectief te werk gegaan, zowel vanwege de hoge economische en politieke risico’s als de reeds sterk opgelopen waarderingen.

ING toont zich vooral optimistisch over de Amerikaanse economie. De bank vindt het herstel in Europa bemoedigend, maar stelt dat het nog fragiel is. „Gezien de hoge werkloosheid en de nog onder druk staande besteedbare inkomens, zijn de aantrekkende consumentenbestedingen te danken aan het toegenomen vertrouwen. Een olieschok of hernieuwde onrust op de financiële markten kan dit gemakkelijk in de kiem smoren.”

Minder bezuinigen

In Nederland gaat het de laatste maanden onder meer wat beter met de industrie en de transportsector. Dat consumenten minder somber beginnen te worden en de huizenmarkt tekenen van verbetering toont, geeft ING ook het vertrouwen dat de recessie voorbij is. Wel zou de bank graag zien dat de regering minder de nadruk legt op bezuinigingen, omdat anders het risico bestaat dat de consumentenbestedingen tot en met volgend jaar blijven dalen.

Dankzij de economische verbetering voorziet ING voor volgend jaar een aantrekkelijke winstgroei van 13% voor beursgenoteerde ondernemingen in de Benelux. Wel waarschuwt ze aandelenbeleggers voor al te veel optimisme, allereerst omdat de waarderingen momenteel iets boven het historisch gemiddelde liggen. Bovendien zorgen de aanstaande verkiezingen in Duitsland, het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen in de VS en de situatie rond Syrië voor onzekerheid. De bank maakt zich ook zorgen over de koersval van valuta’s van diverse opkomende landen en adviseert zodoende terughoudend te zijn met aandelen van bedrijven die hier sterk vertegenwoordigd zijn.

Favorietenlijst

Onder meer op basis van de voorziene winstverbetering heeft ING een favorietenlijst van tien namen opgesteld, met voor Nederland PostNL, de maritieme dienstverleners Boskalis en SBM Offshore, softwarebedrijf Unit4, verzekeraar Delta Lloyd en vastgoedfonds Unibail Rodamco. De bank dicht de staalproducenten ArcelorMittal en Aperam alsook de door fraude getroffen technisch dienstverlener Imtech weliswaar grotere herstelkansen toe, maar wil deze vanwege de hoge risico’s niet als favorieten aanwijzen.