Nieuws/Binnenland
1060420
Binnenland

De recessie voorbij: koop achterblijvers

Op deze plaats heb ik het al diverse malen gemeld: de Vierjarige Businesscycle signaleert dat het dieptepunt in de recessie al lang achter ons ligt. Laat u zich dus niet van de wijs brengen door de sombere macro-economische voorspellingen van Rutte en c.s.

Over een lange periode heeft onze Businesscycle immers altijd goed aangegeven wanneer er sprake is van aantrekkende economische groei en dus wanneer een risicozoekende aanpak interessant is. Dit wordt bevestigd nu de rentedaling definitief voorbij is terwijl aandelen juist uit het dal zijn gekropen. Dan moet men dus geen obligaties aanhouden, maar juist aandelen. Ik zie thans vooral enkele achterblijvers als interessante ‘runner ups’.

Vierjarige Businesscycle

Eerst back to basics. Op de financiële markten is de klassieke schaarbeweging nog steeds in volle gang: staatsobligaties staan hevig onder druk, terwijl aandelen krachtig in koers oplopen. Dit proces, dat al ruim een jaar aan de gang is, wordt gestuurd door aantrekkende economische groei.

 

Grafiek: Businesscycle

 

 

De grafiek van de Businesscycle hierboven laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de golfbeweging in de economie. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De gestippelde horizontale lijn onderverdeelt periodes van groei en van krimp. De geschiedenis herhaalt zich; we zien dat de economie tijdens een complete cyclus chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen laat zien. Dit maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen.

 

Interessante ‘runner ups’

Aandelen die voor de lange termijn nog interessant zijn, en wat achter zijn gebleven, zijn o.a. TomTom, BNP Paribas, Credit Agricole, BMW en Siemens. Enkele  kanshebbers in  Amerika zijn o.a. Schlumberger, Wells Fargo, Linear Technology en Amazon.com

 

Ik neem enkele interessante ‘runner ups’ onder de loep.

TomTom

TomTom heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige barrière rond 4,15-4,20 is gebroken. Dit biedt ruimte richting weerstand 7,84 (top van 18 februari 2011). Dat de koers van TomTom boven het  200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode doorlopende lijn)  staat, bevestigt de positieve technische conditie. Ook de stijgende B.O.B.-lijn (blauwe doorlopende lijn) suggereert betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt. Gegeven het forse opwaarts potentieel zou een eventuele dip een mooie nieuwe instapkans kunnen bieden.

 

Grafiek: TomTom

 

 

 

Credit Agricole

Credit Agricole is in de laatste correctie prima opgevangen door de voormalige toppen rond 7,53. Hiermee blijft het technische beeld positief met ruimte richting 10,81 (top van 1 juli 2011). Credit Agricole beweegt boven  de stijgende 200-dagenlijn, dat duidt op een positieve technische conditie. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator bevestigt bij Credit Agricole betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt. We zien de recente zwakte als een mooie nieuwe instapkans. Er is voldoende potentieel (ruim 30%) om het risico te compenseren.

 

Grafiek: Credit Agricole

 

 

 

Wells Fargo

Wells Fargo laat een fraai patroon zien van steeds hogere toppen en bodems, een teken van koopkrachtige vraag. De trend blijf opwaarts gericht, zelfs nadat de koers recent zo’n 10% is teruggevallen. Eerste koersdoel ligt rond weerstand 50 (berekend koersdoel). De  opwaartse B.O.B.-indicator signaleert betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt.  Door de recente terugval is Wells Fargo weer interessant om op te pakken. Het potentieel bedraagt een kleine 20%, tegenover een beperkt risico. 

 

 

Conclusie:

Op basis van de Vierjarige Businesscycle kan ik vaststellen dat het dieptepunt in de recessie achter ons ligt, hetgeen wordt bevestigd door de stijging van zowel de kapitaalmarktrente als de aandelenkoersen. Dit proces, dat al ruim een jaar aan de gang is, wordt gestuurd door aantrekkende economische groei. Omdat de markten hier al ver op vooruitlopen moet men vooral achterblijvers kopen als interessante ‘runner ups’.