Nieuws/Binnenland
1060657540
Binnenland

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

ALMELO - Kruisboogschutter Kenzo K. heeft dinsdag in de rechtbank van Almelo een gevangenisstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen voor twee moorden en twee moordpogingen.

Kenzo K. stak op 17 september vorig jaar de 60-jarige Zonund Kardanakyan en de 52-jarige Maral Dermovsesian dood, en schoot daarna met een kruisboog op een politieman en op verpleegkundige Mariëlle, die zwaargewond onder het balkon van het flatgebouw lag. Ze werd als door een wonder niet geraakt, maar de pijl die vlak naast haar terechtkwam liet volgens forensisch deskundigen „een krater” achter in de tegel. Kenzo K. probeerde zelfs haar nog te raken toen ze erin slaagde weg te rennen.

Voor de andere twee vrouwen kwam de hulp te laat. Zij werden met zeventien messteken afgeslacht door Kenzo K., die met zijn dolk instak op de voordeur en op de deur van de slaapkamer waarachter Maral Dermovsesian zich had verschanst.

Zonund Kardanakyan werd gevonden op de bank. Het infuus dat verpleegkundige Mariëlle kort ervoor had aangebracht nog in haar arm. Negen messteken werden haar fataal. De gedetailleerde beschrijving van wat zich in het appartement moet hebben afgespeeld leidde tot emoties in de zaal.

Volgens de officier kan ook iemand die in een psychose verkeert met opzet handelen. „Hij stond niet in trance op het balkon, maar zocht gericht naar doelwitten. Hij had dus wel degelijk enig besef van wat hij deed.”

Notitieblokken

Dat Kenzo K. het doden van mensen bovendien al ver tevoren plande, blijkt uit notitieblokken die later in zijn woning werden gevonden, en uit chats. „Mensen vragen erom afgeslacht te worden. Bloed moet. Ik ga hoofden afhakken. Chop chop, kop eraf”, schreef Kenzo K. Ook zocht hij voor de moorden op internet op zoektermen als ’mass murder’.

Al die uitingen kunnen volgens de officier niet los worden gezien van de daden van Kenzo K. Vanwege zijn fascinatie voor geweld is het gevaar voor herhaling groot, oordeelde hij.

’Overheid heeft gefaald’

Wat advocaat Janbart Kalk betreft heeft vooral de overheid gefaald. „Vier kabinetten Rutte hebben de zorg uitgekleed. Het is een schande hoe ons land er voorstaat.” Kalk schetste het groeiende aantal verwarde mensen dat op straat terechtkomt omdat hulp ontbreekt. „Het drama van 17 september staat niet op zichzelf.”

Kalk betwist niet dat Kenzo K. de twee vrouwen doodstak en met een kruisboog schoot op de verpleegkundige en een politieman. Maar volgens de advocaat zou het nooit zover zijn gekomen als er eerder was gereageerd op de overduidelijke aanwijzingen dat Kenzo K. steeds verder de weg kwijtraakte. „Het beleid moet grondig op de schop.”

Kalk betwist dat er sprake was van moord. Kenzo K. had geen motief, bezat al langer wapens, en handelde niet planmatig. Zo liep hij op zijn sokken. Kalk: „Als je van plan bent om een deur in te trappen trek je toch schoenen aan?”

Volgens de advocaat handelde hij in een opwelling. „Iets heeft hem getriggerd. We zullen helaas nooit weten wat dat was.”

’Geen monster’

Volgens Kalk moet Kenzo K. geen celstraf krijgen, maar alleen tbs met dwangverpleging. Deskundigen zeggen dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Kalk: „Hij is geen monster. Geen moordenaar of crimineel. Hij is een ernstig zieke psychiatrisch patiënt die dringend behandeling nodig heeft.” Uitspraak 23 december.