Nieuws/Binnenland
1060774
Binnenland

REPORTAGE

Zeiltochten voor politiemensen met trauma

 „Er zijn meer dagen dat ik pijn heb dan niet. Maar desondanks heb ik de draad weer opgepakt en ben weer aan het werk gegaan. Moet me wel vaker ziek melden dan me lief is, maar ik tel wel weer mee. Ook al moet ik daar doosjes pijnstillers voor slikken…”

De 35-jarige brigadier Annelies ten Velde, die zelf tien jaar geleden letterlijk en figuurlijk klappen kreeg, probeert het verleden even te vergeten. „Vandaag denk ik even helemaal nergens aan en geniet ik alleen maar van deze geweldige zeilwedstrijd op prachtige Lemsteraken die voor mij en zo’n zestig lotgenoten georganiseerd wordt door de stichtingen Waardering Erkenning Politie (WEP) en Miles4Justice van de advocaten Geert-Jan en Carry Knoops.

Schopten

Voor politiemensen die door hun werk lichamelijke en psychische schade hebben opgelopen.” Toch blikt ze terug: „Het was een van mijn eerste diensten die ik in uniform draaide. Ik moest tijdens een horecadienst werken en kwam in een vechtpartij tussen drie mannen terecht. Toen ik ze probeerde te ontzetten, keerden ze zich met z’n drieën tegen mij. Ik viel en toen ik op de grond lag, schopten ze tegen mijn hoofd en lichaam. Ik liep twee beschadigde nekwervels en een beschadigde schouder op. Het voorval bepaalt mijn leven nog steeds. Zowel geestelijk als lichamelijk…”

Drempel

Haar collega Renate Scholte (25) raakte gewond tijdens een achtervolging en herkent de gevoelens. „Je bent beschadigd. Sommige incidenten tijdens je werk hebben zo’n impact, dat je het moeilijk voorgoed achter je kunt laten. Mij lukt het aardig en ik functioneer weer bijna voor de volle 100 procent. Het moeilijkste was weer terug te keren in je werk. Misselijk en met knikkende knieën heb ik mijn uniform weer aangetrokken en ben ik de straat weer opgegaan. Met de zenuwen in mijn lijf, maar je moet de drempel weer over.”

Leuke dag

„Het is heerlijk dat we deze mensen een leuke dag kunnen bezorgen. Dat ze even alles opzij kunnen zetten en genieten van het zeilen, het water, de wind en de sfeer die er heerst. Ik vind dat ze dat verdiend hebben, want deze mensen zorgen ervoor dat we in vrijheid kunnen leven en treden op als onze veiligheid in gevaar is. Daarbij komen ze in gewelddadige situaties terecht en krijgen vaak last van het posttraumatisch stresssyndroom (ptss).

Steuntje

Een vreselijke onderbelichte ziekte. Om hun een steuntje in de rug te geven, bieden wij ze deze dag aan. Uit erkenning en waardering zetten we ze graag in het zonnetje”, legt Carry Knoops uit. Het advocatenechtpaar Knoops organiseert al jarenlang een soortgelijke dag voor militairen die tijdens vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. „We zagen hoeveel plezier deze mensen beleefden aan deze zeilrace. Vandaar dat we het nu graag uitbreiden naar politiemensen”, verklaart Carry.

Geweldig gebaar

„Als je ziet hoe ook deze mensen genieten en opbloeien, weet ik haast zeker dat de WEP en onze andere financier het Vfonds volgend jaar weer een steentje zullen bijdragen om dit mogelijk te maken.”„Ik heb volop genoten. Het was wel vreselijk vermoeiend, want zo’n gigantisch zeilschip vaart niet zo maar...”, lacht Renate. „Maar het was een onvergetelijke ervaring. Deze steunbetuiging doet ons politiemensen goed en we zijn dankbaar dat er zoveel lieve mensen zijn die dit mogelijk maken. Natuurlijk horen risico’s bij ons werk en loop je de kans slachtoffer van geweld te worden. Maar dit is wel een geweldig gebaar vanuit de maatschappij.”