Nieuws/Binnenland

Trentino

Fijne verrassing

Door door Fabian Melchers

Al jaren zijn de campings rond het Noord-Italiaanse Gardameer een populaire vakantiebestemming. Een uitgelezen plek voor zomerse verkoeling, maar dat is niet het enige wat er te doen is. Wie in de omgeving even zoekt, kan zich aangenaam laten verrassen.

Heerlijk ontspannend, zo'n vakantie aan het Gardameer. Een boek lezen op het strand, rondzwemmen voor wat verkoeling, of gewoon bruinbakken in de zon. Toch zal niet iedereen er genoeg aan hebben. Op een gegeven moment is dat boek misschien wel uit, heb je dat meer wel gezien, of ben je bruin genoeg. Tijd om wat te ondernemen. En dat blijkt in de regio Trentino uitstekend te kunnen.

Eigenlijk is er voor ieder wel wat wils. Of je nu van natuur of cultuur houdt, van sport of wetenschap; in Trentino, aan de noordzijde van het Gardameer, zijn er tal van activiteiten te vinden. Natuurlijk kun je een bezoek brengen aan een van de vele middeleeuwse kastelen die de omgeving rijk is, vaak met een ansichtkaart-uitzicht over de Dolomieten. En ook zeilbootjes huren of een windsurf-cursus volgen is geen gek idee, vooral met warm weer. Maar de leukste dingen kom je tegen op plekken waar minder toeristen te vinden zijn.

Opmerkelijk genoeg is een daarvan een evenement dat dit jaar al voor de 29e keer wordt georganiseerd. Toch trekt The Sounds of the Dolomites, een reeks openluchtconcerten in de zomermaanden, nog steeds voornamelijk lokale bezoekers. Het is iets waar je zelf naar op zoek moet, want toevalligerwijs komt het niet op je pad.

De organisatie zoekt met opzet afgelegen locaties uit. Midden in de natuur, vaak met imponerende bergpartijen als decor, worden optredens gegeven die uiteenlopen van klassiek tot pop. Het verschilt per keer. En het zijn niet de minste artiesten die er staan. Het concert dat wij bezoeken wordt aangevoerd door de Italiaanse topcellist Mario Brunello. Anderhalf uur treedt hij op, samen met vier violisten en een tweede cellist. Vanaf het grote heuvelachtige veld, grenzend aan wat 's winters het skigebied van Folgaria is, kijken we intussen kilometers ver uit op bosrijke bergen en valleien. Een serene rust overheerst de locatie. Het zachte getjirp van krekels klinkt op de achtergrond terwijl stukken van Wagner en Schönberg worden gespeeld. Bezoekers luisteren aandachtig, zitten en liggen op kleedjes, sommigen met een fles wijn naast zich. Alles zelf meegebracht, want behalve een kleine EHBO-post zijn er geen voorzieningen. De muziek en de natuur, dat is waar het hier om draait.

Dat je vaak een stuk moet lopen om er te komen is geen straf. Er zijn prachtige wandelroutes te vinden. Berggids Alessandro vertelt waarom die zo bijzonder zijn. "Je hebt in de Dolomieten veel liften die hoog de bergen in gaan. Ook als je geen geoefende klimmer bent, heb je dus de mogelijkheid om in een unieke omgeving te wandelen. Zelfs op deze hoogte zijn er nog steeds hele toegankelijke paden te vinden. En als je meer van een uitdaging houdt, heb je hier natuurlijk ook routes met een hoge moeilijkheidsgraad."

Ook de mensen die van wat meer pit houden kunnen in de bergen dus hun lol op. En niet alleen met klimmen. Je kunt met een quad over slingerpaden scheuren of smalle hobbelweggetjes afdalen met een mountainbike. De schitterende uitzichten die je daar onderweg bij krijgt maken het af. Het mooie is dat het vanwege de hoge ligging qua temperatuur allemaal goed te doen is. Op lager terrein wordt het in de zomer vaak te warm voor activiteiten midden op de dag.

Vandaar ook dat stadsbewoners uit de omgeving op hete dagen vaak met strandspullen richting het Gardameer gaan om verkoeling te zoeken. In steden als Rovereto en Trento is het dan rustig op straat, maar daar hoeven vakantiegangers zich niet meteen door af laten schrikken. Er zijn overdekte activiteiten te vinden die zonder meer de moeite waard zijn. Zo worden beide plaatsen, goed bereikbaar vanaf de oostkant van het Gardameer, gesierd door een groot museum waar bezoekers met gemak een dag zoet kunnen zijn, zonder de zomerse hitte te hoeven trotseren.

In Trento is dat MUSE, een gloednieuw wetenschapsmuseum vol met interactieve ruimtes, opgezette dieren en technische innovaties. Goed voor uren leerzaam vermaak, voor zowel volwassenen als kinderen. In Rovereto, dertig kilometer zuidelijker, kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. Met een collectie van meer dan 30.000 schilderijen, tekeningen en sculpturen is het gerenommeerde MART een van de grootste Europese musea voor moderne kunst.

En dan is er nog de grote wijnproducent Mezzocorona, gelegen in een vallei met een eigen microklimaat, vlak boven Trento. Sinds het begin van de vorige eeuw worden er druiven in de hoogste kwaliteit geteeld door 1300 aangesloten boeren. Dat levert uiteenlopende wijnsoorten op. Van de populaire mousserende wijn Trentodoc tot de donkerrode Teroldego. Een rondleiding door de brouwerij leidt bezoekers door grote hallen met wijnvaten en een eigen auditorium, naar een terras dat uitkijkt over de heuvelachtige wijngaarden. Na afloop is er uiteraard de mogelijkheid om de wijn zelf te proeven.

Zodra de temperatuur in de namiddag wat daalt, is vooral Trento een prettige stad om doorheen te wandelen, met een gezellig centrum en een waaier aan verschillende restaurants om uit te kiezen. Van bescheiden pizzeria's tot gelegenheden met Michelin-sterren. De terrasjes blijven tot 's avonds laat goed gevuld. Helemaal vol zitten ze gelukkig vrijwel nooit, een plek is meestal wel te vinden. Dat is een van de fijne dingen aan de steden in de omgeving van het Gardameer; ze lopen niet over van de toeristen. En dat geldt voor heel Trentino, een veelzijdige omgeving die je 's zomers op je gemak kunt ontdekken.

Ga voor meer Italië-verhalen naar Reiskrant.nl/weekjeweg

Reiswijzer

Veel Nederlanders kiezen ervoor om in de zomer naar Noord-Italië te rijden. Dat kan in één dag; de reis duurt ongeveer elf uur. Wie aan het Gardameer verblijft, kan steden als Trento en Rovereto gemakkelijk met de auto bereiken. Afhankelijk van de plek aan het meer ligt de reistijd tussen een half uur en een uur. Met het openbaar vervoer kan dit iets langer duren.

Trento en Rovereto hebben daarnaast stations waar treinen uit heel Europa stoppen. Reken hierbij vanaf Schiphol wel op meerdere keren overstappen en een reistijd tussen de vijftien en achttien uur.

Natuurlijk is vliegen ook een optie. Het beste kan er dan worden gekozen voor de luchthaven van Verona, die op ongeveer een half uur van het Gardameer en iets minder dan een uur van Rovereto ligt. De vlucht duurt een uur en drie kwartier, en prijzen schommelen in het hoogseizoen rond de €150 voor een retourticket.

Voor meer informatie over de regio Trentino, zoals activiteiten, bezienswaardigheden, bereikbaarheid en accomodaties, zie: Visittrentino.it

The Sounds of the Dolomites

De concerten van The Sounds of the Dolomites zijn gratis toegankelijk en worden jaarlijks in de zomermaanden op verschillende plekken in de Dolomieten gehouden. Voor de programmering en een kaart met de locaties, zie: Isuonidelledolomiti.it.

Prijswinnende honing

Ongeveer dertig kilometer ten noorden van Trento vind je Mieli Thun, waar Andrea Paternoster honing maken tot kunst heeft verheven. Met zijn bijen gaat hij heel Italië af om pollen van bloemen te vinden waar hij zogeheten monoflorale honing mee maakt, de meest zuivere vorm die er is. "Uit iedere bloesem komt een andere honing, de verschillen zijn enorm", legt hij uit. Gepassioneerd kan hij over zijn vak vertellen ("Dit is geen werk, dit is mijn leven"), maar nog bijzonderder wordt het wanneer je de producten daadwerkelijk proeft. Of je nu gaat voor de verfijnde smaak van acacia, of de meer robuuste kastanjebloem; honing is hierna niet meer hetzelfde.

Voor meer informatie, zie: Mielithun.it

Kennisregio

Met een van de hoogst aangeschreven universiteiten van het land en een netwerk aan verschillende musea, ontwikkelt Trentino zich steeds meer als kennisregio. De recente opening van MUSE, het grote interactieve wetenschapsmuseum, is daarbij een belangrijke nieuwe stap. Binnen kunnen bezoekers op een toegankelijke manier kennismaken met wetenschap, natuur en de ontwikkeling van onze maatschappij. Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema's die er wordt besproken. Dat wordt ook uitgestraald in de fraaie vormgeving van het gebouw. De grote ramen laten veel natuurlijk licht binnen, wat er samen met de vele zonnepanelen voor zorgt dat het energieverbruik vijf keer minder is dan een gemiddeld kantoorgebouw.

Voor meer informatie, zie: Muse.it (vooralsnog uitsluitend in het Italiaans).