Nieuws/Binnenland
1061114
Binnenland

Tunnel in rondweg blijft optie voor Eindhoven

Eindhoven wil een tunnel onder het kwetsbare natuurgebied Dommeldal voor de voltooiing van de rondweg om de stad nog niet afschrijven. VVD-wethouder Joost Helms heeft dat dinsdag gezegd op basis van standpunten in de gemeenteraad.

In de voorkeursvariant waar de regio donderdag een definitieve beslissing over neemt, staat nu nog een lage brug over het Dommeldal getekend.

Er is geen geld voor een dure, lange tunnel onder het Dommeldal, zei de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten eerder. Hij vindt dat een tunnel geen meerwaarde heeft.

Een meerderheid in de Eindhovense gemeenteraad maakte dinsdagavond duidelijk dat een geboorde tunnel wat geld mag kosten als dat beter voor de natuur is. „We horen graag wat een tunnel kost. Daar mag best een prijskaartje aan hangen”, aldus CDA-raadslid Andreas Inderwisch. „Een tunnel is vast duurder dan een brug maar als dat kan met minder milieuschade is dat extra geld waard”, aldus VVD-fractievoorzitter Hans Rozendaal.

De provincie wil in 2017 beginnen met de aanleg van de nieuwe weg met twee keer twee rijstroken ten noorden van Eindhoven en ten zuiden van het Wilhelminakanaal. In 2020 moet de weg er liggen.

De weg plus verbreding van de N279 tussen Veghel en Helmond kost volgens het huidige plaatje in totaal 865 miljoen euro. Den Haag heeft een bijdrage van 260 miljoen euro in het verschiet.