Nieuws/Binnenland
1061140
Binnenland

Tweetal onterecht vast voor drugssmokkel

Een 43-jarige man en een 40-jarige vrouw uit Almere zijn maandag door het Openbaar Ministerie (OM) vrijgelaten nadat zij 32 dagen onterecht in hechtenis hadden gezeten. Dat heeft het OM dinsdag gemeld. Het tweetal werd verdacht van drugssmokkel.

Bij terugkomst uit Zuid-Afrika werd de bagage van de twee gecontroleerd op Schiphol. Daarbij werden 12 tubes huidverzorgingsproducten aangetroffen. Toen de douane een test uitvoerde op een van de tubes, verkleurde deze, wat aangeeft dat er verdovende middelen in de gel kunnen zitten. Daarop werden de man en de vrouw aangehouden.

Na onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleken de tubes toch geen verboden middelen te bevatten. Volgens het OM komt het bij de meer dan 1000 tests die jaarlijks worden gedaan, vrijwel nooit voor dat de indicatieve eerste test achteraf onjuist blijkt te zijn.

De betrokken man en vrouw zijn na de uitslag van het NFI-onderzoek direct vrijgelaten. Er wordt nu gekeken of het tweetal in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Het OM zegt het „buitengewoon vervelend” te vinden dat de twee Almeerders onterecht hebben vastgezeten.