Nieuws/Binnenland
1061147
Binnenland

Cel geëist tegen oud-politicus voor fraude

Tegen oud-Statenlid (VVD) Berthold Ziengs (45) uit Assen is dinsdag voor de rechtbank in Assen een celstraf van 24 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist. De oud-politicus wordt verweten de belasting voor ruim 660.000 euro te hebben getild. Vanaf 2006 zou de man facturen hebben vervalst en belastingeld onterecht hebben opgestreken. Dit geld werd vervolgens door witwaspraktijken 'verdampt'.

Via zijn bedrijf Tecumseh verhandelde Ziengs onder meer zonnepanelen voor de Duitse markt. Ziengs zei de boekhouding niet zelf te hebben gedaan. Hij ontkende de facturen te hebben vervalst.

Ziengs had voor de boekhouding en handelsverkeer in Duitsland een compagnon. De fiscale opsporingsdienst FIOD nam in juli 2011 de administratie van de drie ondernemingen van Ziengs in beslag. Tientallen vervalste facturen kwamen boven water. Ziengs wees zijn compagnon aan als de vervalser. De rechtbank hield de Assenaar voor dat nooit iemand die compagnon heeft ontmoet of gesproken, behalve Ziengs zelf. De man stond evenmin op de loonlijst en is tot op heden nooit getraceerd.

Volgens de aanklager heeft Ziengs alleen geopereerd en is de compagnon een fictieve persoon. Ziengs stapte 2 jaar geleden na het bezoek van de FIOD uit de politiek.

De rechtbank doet 24 september uitspraak.