Nieuws/Buitenland
1061153
Buitenland

Resolutie over Syrië voor VN-Veiligheidsraad

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk gaan dinsdag een resolutie over de chemische wapens van Syrië aan de VN-Veiligheidsraad voorleggen. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd.

Volgens het Witte Huis hebben de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande en Cameron dinsdag telefonisch overlegd. Zij hebben afgesproken om nauw samen te werken met Rusland en China bij een nadere bestudering van het Russische voorstel om de chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen.

Cameron vindt dat er in de resolutie een deadline moet staan. Ook moet hierin volgens hem worden vastgelegd hoe de controle wordt uitgevoerd, en wat de consequenties zijn als Syrië zich niet aan de afspraken houdt.

Rusland is in dit stadium geen voorstander van een bindende resolutie die het toezicht op de voorraad chemische wapens van Syrië in een vastomlijnd kader plaatst. Dat heeft de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken gezegd na een telefonisch onderhoud met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Lavrov liet zelf alvast weten dat een resolutie waarin het Syrische regime verantwoordelijk wordt gehouden voor het gebruik van chemische wapens onacceptabel is. Moskou gaat een ontwerpverklaring voorleggen waarin Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht worden geplaatst.