Nieuws/Binnenland
1061155
Binnenland

Van crisis naar crisis...

Mensen laten zich telkens weer gek maken als het om hun beleggingen gaat. Gezond verstand en een portie cynisme is vereist voor goede resultaten op de lange termijn. Het mooie is dat de markt daar vaak volop kansen voor biedt.

Al sinds 1994 beheer ik portefeuilles in Aziatische aandelen. In de tweede helft van de jaren 90 was dat bepaald geen pretje. Ik sleepte me als het ware van crisis naar crisis. Regelmatig bekroop me het gevoel “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?” en “Wat moeten mijn klanten wel niet denken?”.  In Mexico begon het eind 1994 met de pesocrisis. Een paar jaar later in 1997 liep het helemaal uit de hand met de Azië-crisis die in vrijwel alle landen van de regio diepe wonden achterliet. Nog amper een jaar later besloot Rusland zijn schulden niet meer te honoreren en in 1999 stortte ook de Braziliaanse munt nog eens in. In die tijd hebben veel ontwikkelingseconomieën hun reputatie opgebouwd volatiel en riskant te zijn. Alles over een kam, gelijke monniken, gelijke kappen en de conclusie was al snel getrokken in die opkomende markten, daar moet je niet wezen. Dus stroomde het geld naar de veilige havens van de Amerikaanse en Europese beurzen, en dan vooral naar de hypergroei van de internet en technologieaandelen. De grote beurzen van de wereld deden het fantastisch tot begin 2000 en die kregen vervolgens een knauw door het barsten van de internetbubbel en de daaropvolgende recessie. Het jaar 2002 was hét moment om in Aziatische aandelen en opkomende markten te stappen.  Er volgde een serie prachtige jaren voor beleggers die voldoende lef toonden. Zij kochten zowel ondergewaardeerde valuta als zeer goedkope aandelen.

Toen kregen we de hypothekencrisis van 2007; ook een uitvloeisel van mensen die blind achter elkaar aan liepen, geen vragen stelden en dachten dat Triple A obligaties ook echt goudgerande beleggingen waren. De recessie die daarop volgde kent zijn gelijke niet en ik kan me nog herinneren hoe ik met mijn oren stond te klapperen, toen in die tijd de economische wereld echt tot stilstand leek te komen. Sommige grote Japanse exportgerichte bedrijven verloren de helft van hun omzet!

Al die tijd waren staatsobligaties een prima belegging. Maar na zoveel jaren van stijgende koersen waren de nominale rendementen op staatspapier van Nederland of de Verenigde Staten tot nauwelijks 2 procent gedaald. Dus toen begon de speurtocht naar rendement. In Azië betaalden overheden nog wel tot 10 procent op hun schuldpapier. En omdat de meeste Aziatische landen (Japan uitgezonderd) eigenlijk helemaal niet veel schulden hadden en op flinke economische groei konden bogen, kwamen vele slimme beleggers op het idee dat papier te kopen. Er ontstond weer als vanouds een nieuwe rage in beleggersland: hoogrenderend schuldpapier van Aziatische landen.  Miljarden stroomden naar deze obligatiemarkten toe. Door die toestroom stegen niet alleen de koersen van de obligaties maar ook de valutakoersen van de betrokken landen. Het was een geweldige combinatie!

Maar het moest een keer ophouden. De opslag die er verkregen werd bovenop de Amerikaanse rente was uiteindelijk gedaald tot slechts 1 procent of 2 procent en de wisselkoersen waren te hoog opgelopen. Juist in de afgelopen twaalf maanden waarin het duidelijk werd dat de Amerikaanse economie weer wat opkrabbelde, begonnen de rentes op staatsobligaties in de VS op te lopen. De dertig jaar lange bull markt in obligaties kwam ten einde. De koersen daalden op de Amerikaanse obligatiemarkt maar ze daalden nog veel harder in Zuidoost-Azië.  Opeens draaide de dagelijkse instroom om in een lawinevormige uitstroom. Elke dag boekten wisselkoersen weer nieuwe laagtepunten en stegen de rentes met sprongen. De Zuid-Azië crisis was begonnen. Voor mij was het weliswaar een vertrouwd gevoel maar ook wel weer heel vreemd omdat ik het bijna 15 jaar niet meer van zo nabij had meegemaakt. Ook de aandelenbeurzen liepen rake klappen op. Azië was vermoedelijk ook al een tijdje wat al te populair onder beleggers.

Nu zou je denken, dat je op de lange termijn in zo’n omgeving die zich van crisis naar crisis sleept moeilijk geld kunt verdienen. Die gedachte wordt versterkt doordat de media een crisis met pijlsnel dalende koersen onevenredig meer aandacht geven dan geleidelijk stijgende koersen. Echter, die gedachte is verkeerd.  Ook deze minicrisis zal maar een kleine dalletje zijn in de langetermijnontwikkeling van de regio. Azië is echt niet zo gevaarlijk als de media u laten denken, zolang u maar niet achter de laatste hete trends aanloopt.  

Hoe kunt u er nu achter komen welke beleggingscategorie al te populair is geworden? Dat is geen exacte wetenschap en overgewaardeerde markten kunnen altijd eerst nog populairder en duurder worden voordat de wal het schip keert. Maar laat ik u twee handvatten geven. Allereerst is het goed te kijken naar de statistieken die er bestaan over zogenaamde “flow of funds”.  Beleggingsproducten waar de laatste tijd vele malen meer geld instroomt dan in de jaren daarvoor zijn gevaarlijk. Volg ook de Japanse particuliere beleggers. Wat zij grootschalig kopen, heeft nogal de neiging binnen afzienbare tijd grandioos onderuit te gaan. Tenslotte kunt u ook gewoon bij uw eigen bank eens vragen welke beleggingsprodukten op dit moment erg populair zijn. Grote kans dat u daar nu niet in moet stappen.

En bedenk dat een mooie crisis waar de media van smullen voor de belegger met wat geduld, vrijwel altijd een prachtig koopmoment oplevert. Bent u er klaar voor?