Nieuws/Binnenland
1061176
Binnenland

RTL Nieuws krijgt adviesstuk Syrië niet

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hoeft een ambtelijk advies over de volkenrechtelijke aspecten van een eventuele militaire interventie in Syrië niet openbaar te maken. Dit heeft de rechter bepaald in een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen.

RTL Nieuws had met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij het ministerie om de stukken gevraagd. Dat verzoek werd afgewezen, waarop RTL naar de rechter stapte om de stukken alsnog in handen te krijgen. RTL Nieuws betoogde dinsdagmiddag in de rechtbank in Utrecht dat het publiek kennis moet kunnen nemen van het advies, nog voor een eventuele aanval op Syrië.

De bestuursrechter is echter zeer terughoudend om geheime stukken tussentijds openbaar te maken zolang de bezwaarprocedure nog loopt. De gevolgen daarvan zijn namelijk onomkeerbaar, redeneerde de rechter.

Wel besloot de voorzieningenrechter dat het ministerie van Buitenlandse Zaken binnen 2 weken moet besluiten welke passages uit het advies eventueel wel openbaar mogen worden.