Nieuws/Binnenland
1061191
Binnenland

NVWA: laat je hond registreren via chip

Wie een hond als huisdier heeft, moet het dier laten registreren en chippen, als dat nog niet is gebeurd. Die oproep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De oproep geldt ook voor hondenhandelaren.

„Mensen die een puppy aanschaffen, moeten goed opletten dat die is gechipt en moeten de hond altijd binnen 14 dagen laten registreren. Nu gebeurt dat vaak niet”, aldus de NVWA dinsdag. „Nieuwe hondeneigenaren zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de nieuwe registratieregels die 1 april zijn ingegaan.”

Sinds die datum riskeren hondenhandelaren die zich niet aan de regels houden, een boete van 500 euro per puppy met een maximum van 75.000 euro. De NVWA voert extra controles uit bij handelaren. Vorige maand werd een hondenhandelaar uit Overijssel beboet omdat de pups op het bedrijf niet waren geregistreerd. De handelaar kreeg ook een fokverbod opgelegd, onder meer omdat de dieren in een te kleine behuizing zaten. Dat fokverbod geldt tot het bedrijf aan alle eisen van de NVWA voldoet.