Nieuws/Binnenland
1061195
Binnenland

Doodsoorzaak gestrande potvis blijft onbekend

Het blijft onduidelijk waaraan de potvis is overleden die eind juli aanspoelde op de kust van Terschelling. Het nog jonge, mannelijke dier had voldoende voedsel binnengekregen maar op zijn kop zaten een ontsteking en diepe zweren. Dat blijkt uit onderzoek dat de Universiteit van Utrecht dinsdag bekend heeft gemaakt.

De potvis strandde op 30 juli bij het noordoosten van Terschelling en stierf nog dezelfde avond. Eerder werd al bekendgemaakt dat het dier een deel van zijn onderkaak miste.

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde hebben de potvis de afgelopen weken onderzocht en ontleed. „De zweren zijn vermoedelijk ontstaan door een traumatische ervaring in het verleden”, aldus een woordvoerster van de universiteit. „Helaas was het dier tijdens de sectie al in verre staat van ontbinding. Zo kon als gevolg van de rotting het gehoor van het dier niet meer worden onderzocht.”

De ontdekte afwijkingen lijken niet ernstig genoeg om de dood van de potvis te kunnen verklaren. Wel lijkt het alsof het dier ernstig trauma heeft doorgemaakt ergens in de groeiperiode waarbij de kaak en delen van de huid van de onderkaak ernstige verwondingen hebben opgelopen. De onderzoekers denken dat een gevecht met een ander dier de oorzaak kan zijn of dat de potvis vast is komen te zitten in een net. „Maar dat blijven speculaties.”

Hart, lever, maag, longen, darmen, ruggenmerg, urine, blaas en testikel waren niet afwijkend, is gebleken uit weefselonderzoek. „Maar door de ontbinding hebben we deze niet zo zorgvuldig als gewenst kunnen onderzoeken.”