Nieuws/Binnenland
1061208
Binnenland

Kamer omarmt toezicht op Syrische wapens

De Tweede Kamer omarmt het idee van internationaal toezicht op de Syrische chemische wapens. Kamerleden zijn sceptisch over de werkelijke intenties van het regime van president Bashar al-Assad, maar vinden dat het Russische plan toch een kans moet krijgen.

De SP ziet een „unieke kans” op een vreedzame oplossing in Syrië. „Nederland moet hier onmiddellijk steun voor uitspreken”, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel in de richting van het kabinet.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes maakt zich „geen illusies” over het strategisch spel, maar het Russische plan moet „een reële kans krijgen.” De Veiligheidsraad van de VN is nu aan zet, zegt hij.

„Goed dat er eindelijk onder druk onderhandeld wordt en partijen concessies doen”, zegt Pieter Omtzigt (CDA). „Dit moet de opmaat worden naar druk en alomvattende onderhandelingen.”

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is sceptischer. „Een diplomatieke oplossing is waar iedereen naar streeft. Maar eerst zien dan geloven met Assad en beloftes. Ik herinner me hoe Assad het Annan-vredesplan omarmde en toen weer naast zich neer legde en hoe hij diverse pogingen tot een staakt-het-vuren dwarsboomde.”

Als het aanbod van Syrië realistisch blijkt, moet het Nederlands kabinet er ook positief tegenover staan, meent Sjoerdsma. Daarnaast moet het kabinet blijven vragen aan de VS om bewijsmateriaal over de daders achter de gifgasaanval en dat vervolgens zelf beoordelen. Behandeling van de kwestie moet wat D66 betreft binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden afgerond.