Nieuws/Binnenland
1061226
Binnenland

Schijnwerknemers

Beste lezers, ik val meteen met de deur in huis. Ik ben pis-nij-dig. Een paar dagen geleden heb ik een offerte namelijk niet kunnen omzetten in een opdracht. Onder normale omstandigheden kan ik zo’n teleurstelling overigens best wel verwerken. Nu niet.

Vorige week vertelde de potentiële klant mij namelijk, dat hij geen gebruik zou maken van mijn diensten omdat hij een fantastisch gratis alternatief aangeboden had gekregen. Echt gratis. Nul (0!) euro. U leest het goed. De uitleg was even simpel als shocking. De opdrachtgever-in-spé kan namelijk via het UWV mensen in dienst nemen die elders zijn ontslagen en nu in een reïntegratietraject zitten. Kort gezegd: het UWV plaatst werklozen in de markt in de hoop dat deze mensen na een paar maanden van dat mkb-bedrijf een vast arbeidscontract aangeboden krijgen. Actuele kosten voor het betreffende mkb-bedrijf; 0 euro.

Tja. Voorheen zag ik werklozen nooit als concurrenten. Nu wel, want inmiddels weten we dat niet alleen de Sulletjes zonder werk zitten. Ook capabele, intelligente, talentvolle en ambitieuze mensen kunnen wat pech hebben en natuurlijk willen ze aan de slag. Het UWV legt deze mensen daarom een keuze voor: word zzp’er of word onderdeel van dat reïntegratietraject en blijf daarmee werknemer.

En dat is merkwaardig. Voor de zzp’er-in-spé dan. Want als je bij het UWV kiest voor zzp-schap, dan loop je zomaar de kans dat je metéén met oneerlijke concurrentie wordt opgezadeld omdat datzelfde UWV (!) collega-werklozen als werknemer bij dezelfde mkb-bedrijven probeert te plaatsen. Zonder kosten voor die mkb-ondernemer! Lastig starten, zo lijkt me.

ScootmobielDie mkb’ers begrijp ik trouwens wel. Als je kunt kiezen uit ‘duur en hoge kwaliteit’ óf ‘gratis en hoge kwaliteit’, dan kies je vanzelfsprekend voor het laatste. Treurig. Alsof de zzp’er in een scootmobiel op poleposition staat, met de opdracht om de Formule-1 te winnen.

Kansloze missie dus.

Ik legde mijn constateringen voor bij MKB-Nederland, waar ik lid ben. Immers, MKB-Nederland schreef een aantal weken geleden in een opiniestukje in het Financieel Dagblad dat een ‘keuze voor zelfstandigheid ook een keuze voor economische groei is’. Ik vraag me nu echter af hoe ik moet omgaan met mijn bewuste keuze voor zelfstandigheid als mijn kwalitatief hoogwaardige nieuwe concurrent ‘0 euro’ kost? Bovendien was ik extra nieuwsgierig naar het antwoord omdat MKB-Nederland niet alleen MKB’ers als lid heeft maar ook talloze zzp’ers vertegenwoordigt. In de belangenbehartiging voor de mkb-bedrijven zal MKB-Nederland een dergelijke regeling namelijk toejuichen, maar voor de zzp’ers (die ook ondernemers zijn!) is deze regeling natuurlijk desastreus! Tja, waar staan we nu voor?

Ik ontving overigens een snel antwoord. Het fenomeen ‘schijnzelfstandigheid’ was bekend bij MKB-Nederland en het is al onderwerp van nader onderzoek, zo schreef men mij.

AfgestraftMaar helaas begrijpt MKB-Nederland er niets van; dit is helemaal géén schijnzelfstandigheid. Deze ‘truc’ gaat niet over werklozen die als zzp’er door hun voormalige werkgevers worden ingehuurd, maar over werklozen die werknemer blijven en zonder kosten voor het mkb een aantal maanden in het bedrijfsleven te werk worden gesteld.

Schijnwerknemerschap is dus de nieuwe bedreiging en helaas is dit nieuwe gecorrumpeerde ondernemersrisico bijna niet weg te marginaliseren. Want wát moet je er tegen doen? Pis-nij-dig ben ik dus. Omdat ik gewoon eerlijk en met gelijke spelregels wil ondernemen en mijn best wil doen om ook een bijdrage te leveren aan economische groei. Want die keuze had ik namelijk óók gemaakt.