Nieuws/Binnenland
1061232
Binnenland

'Aantekening in paspoort pedoseksuelen'

Zedendelinquenten die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik moeten een aantekening in het paspoort krijgen. Nederlandse pedoseksuelen maken nu volledig misbruik van de mazen in de (internationale) wetgeving en hebben vrij spel.

Dat stelt de kinderhulporganisatie Terre des Hommes in het adviesrapport 'Aanpakken, Oppakken, Doorpakken'. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is er vooralsnog niet voor te porrren.

Eerder pleitte Corinne Dettmeijer, de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, al voor het intrekken van het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen met een hoge kans op herhaling. De bestrijding van kindersekstoeristen kent volgens de hulporganisatie veel hindernissen. Het is niet alleen de geografische afstand, maar bijvoorbeeld ook de juridische beperkingen, bewijslast en afhankelijkheidspositie.

Terre des Hommes stelt dat Nederland preventieve maatregelen moet nemen om te voorkomen dat (potentiële) plegers naar ontwikkelingslanden reizen om daar kinderen te misbruiken. „Nederland is nota bene het enige westerse land van waaruit meer kindersekstoeristen in Cambodja worden vrijgesproken dan veroordeeld. Zeker 90 procent van de buitenlanders die daar zijn opgepakt voor kindermisbruik, zijn voor dergelijke misdrijven al eerder in eigen land veroordeeld.”

Een aantekening in het paspoort is volgens Terre des Hommes de meest logische, effectieve, kostenefficiënte, praktische en proportionele maatregel die de Nederlandse overheid kan opleggen. „Ik denk dat we die weg niet op moeten gaan”, aldus Opstelten echter. „Ik moet het rapport nog goed bekijken, maar mogelijk is het ook in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens “, aldus de minister. Hij voelt dan meer voor het innemen van het paspoort om te voorkomen dat veroordeelde pedoseksuelen uitreizen naar landen als Cambodja.