Nieuws
1061238
Nieuws

Amsterdam duur deze maand

Ben je van plan deze maand een nachtje door te brengen in Amsterdam? Wees er dan op voorbereid dat je er flink voor moet betalen. De Amsterdamse hotels zijn deze maand duurder dan ooit, meldt zoekmachine Trivago.nl.

In onze hoofdstad worden deze maand verschillende congressen georganiseerd. De internationale aard van deze congressen zorgt voor extra veel vraag naar Amsterdamse hotelkamers en dit drijft de gemiddelde kamerprijs op tot 200 euro per kamer per nacht. September 2013 is daarmee de duurste maand ooit.

Extra drukte

De septembermaand is in Amsterdam sowieso prijzig. De aanwezigheid van zakenreizigers en weersomstandigheden die goed zijn voor toerisme, zorgen in september, net als in april, mei en juni, voor extra drukte in de hoofdstad. Dit dreef in september 2012 de prijs nog op tot 177 euro. Dit jaar komt daar met 200 euro per kamer per nacht nog eens 13 procent bovenop. De duurste dag van deze maand is zaterdag 14 september. Vanwege de IBC zijn prijzen gestegen tot gemiddeld 368 euro.

Nederland

De gemiddelde hotelkamerprijs voor Nederland is deze maand 154 euro per kamer per nacht. Hiermee is deze september de duurste maand sinds juni 2012. Toen kostte een hotelovernachting 155 euro. Sinds juni 2012 is de hotelprijs in Nederland beduidend lager geweest dan het jaar ervoor, maar dit lijkt nu langzaam te herstellen.

Nu de vakantieperiode voorbij is stijgen de prijzen in business georiënteerde gemeenten aanzienlijk. Grote stijgers zijn Eindhoven met 27 procent (€ 99), Haarlem met 31 procent (€ 126), Zwolle met 38 procent (€ 117) en natuurlijk Amsterdam met 39 procent (€ 200). Procentueel gezien stijgt de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol) het sterkst. Hotelprijzen stijgen van 82 euro gemiddeld in augustus, naar 130 euro in september, een stijging van 59 procent.

Ook zijn een aantal steden aanzienlijk goedkoper dan vorig jaar. Nijmegen bijvoorbeeld, is deze maand 17 procent goedkoper dan in 2012 (€ 92). Hetzelfde geld voor Maastricht, hier kostten hotels dit jaar 14 procent minder dan 12 maanden terug (€ 111).

België

Procentueel gezien stijgen de hotelprijzen in België deze maand het sterkst van heel Europa. In augustus werd voor de gemiddelde Belgische hotelkamer nog 95 euro betaald, deze maand is dit 124 euro. Een stijging van 31 procent. Dit getuigd van een sterke seizoensgebondenheid, met een jaarlijks lage prijs in augustus en een hoge prijs in september.

Vooral in Brussel is dit goed zichtbaar. In augustus kostte een gemiddelde hotelovernachting in de Belgische hoofdstad nog 83 euro. Dit steeg in september met maar liefst 66 procent naar 138 euro per kamer per nacht.

München: 72 procent duurder

De gemiddelde hotelprijs in München stijgt deze maand van 123 euro in augustus, naar 212 euro in september, een stijging van maar liefst 72 procent.  Ondanks de naam 'Oktoberfest' vindt het evenement in München grotendeels in september plaats, en dit is aan de hotelprijs te merken. De oktoberfeesten in München worden internationaal steeds bekender, en trekken steeds meer toeristen aan.

Duurder dan 200 euro

Naast Amsterdam zijn er vanwege de start van het nieuwe business jaar, gecombineerd met een aantal grote evenementen,  meer grote steden die de grens van 200 euro overschrijden. Dit zijn Londen (€ 201), München (€ 212), Parijs (€ 214), Genève (€ 239) en Venetië (€ 280). De meeste grote steden gaan er deze maand op vooruit, grote Europese steden stijgen deze maand gemiddeld 15 procent in prijs.