Nieuws
1061250
Nieuws

Welk vakantietype ben jij?

Veel mensen vertonen ander gedrag wanneer zij op vakantie zijn, blijkt uit een Brits onderzoek. Ze worden bijvoorbeeld ineens heel bazig of juist avontuurlijk. Psychologen hebben er een kleine studie van gemaakt en komen met vier verschillende vakantiegangers op de proppen: de leider, de inspirator, de idealist en de gangmaker. In welke categorie val jij?

De leider

Een excursie uitkiezen, kaartlezen, een tafeltje reserveren, de geldpot beheren; de leider neemt dit soort taken graag (en soms ongevraagd) op zich. Deze persoon is dol op groepsactiviteiten en kan met de meeste mensen goed opschieten. Alleen met andere leiders wil het nog weleens botsen… Een andere valkuil is dat de leider vaak ongeduldig is; een idee moet meteen worden uitgevoerd. De leider gaat goed samen met de idealist, die het prima vindt de touwtjes uit handen te geven.

De inspirator

Een flinke dosis energie, optimisme en humor zorgt ervoor dat de inspirator gegarandeerd goed in de groep ligt. De constante zoektocht naar avontuur levert originele ideeën op, wat vaak wordt gewaardeerd door medereizigers. De perfecte reisgenoot voor de inspirator is… de inspirator! Maar de idealist, die sociaal is en graag meegaat in het avontuur, is ook een goede match. Met de leider kan het misgaan, aangezien de inspirator graag zelf zijn of haar route uitstippelt.

De idealist

De idealist is de moeder van de groep: sociaal, verzorgend, gevoelig en altijd een luisterend oor. Deze persoon kan met bijna iedereen door één deur. Meestal is de idealist verlegen en gaat hij of zij conflicten uit de weg. Als er om een mening wordt gevraagd, wordt er gezwegen. Toch heeft bijna iedereen op vakantie een idealist nodig. Vooral als er ook sterke persoonlijkheden (de leider en de gangmaker) aanwezig zijn. De idealist zal zich in het begin bedreigd voelen, maar uiteindelijk tóch van zich laten horen. Hij of zij doet het vooral goed in een groep waarin niemand elkaar kent.

De gangmaker

Lang leve de lol, zo luidt het motto van de gangmaker. Deze persoon is nuchter en sociaal en heeft de gave om van elke situatie een feestje te maken. Iedereen is dol op de gangmaker, vooral de idealist, die zelf ook altijd vrolijk is en als doel heeft het iedereen naar de zin te maken. Soms wordt de overdosis aan enthousiasme als irritant ervaren. De gangmaker kan ook beter geen penningmeester zijn, want dan is het vakantiegeld binnen een mum van tijd op.

(Bron: Daily Mail)

Welk vakantietype ben jij en met welk type ga je zelf het liefst op vakantie? Vertel het op Reiskrant.nl.