Nieuws
1061255
Nieuws

Chinese arbeiders boos op Apple-fabrikant

Meer dan honderd Chinese studenten zijn boos op Apple-fabrikant Pegatron, nadat ze de afgelopen zomervakantieperiode fors zijn onderbetaald op een iPhone-fabriek in Shanghai. Dat blijkt uit een rapport van burgerrechtenorganisatie China Labor Watch.

Pegatron huurde de studenten in voor werkdagen van twaalf uur, waarbij ze verplicht werden zich al twintig minuten van tevoren te melden. Ook na werktijd moesten ze onbetaald vergaderingen bijwonen die nog veel langer duurden.

In een open brief laten de studenten weten dat ze actie willen ondernemen om achterstallig loon alsnog te ontvangen. "De voornaamste reden waarom we in de fabriek wilden werken, is om de economische druk op onze ouders wat te ontlasten, zodat die voor onze school konden betalen," is in de brief te lezen.

Ook wordt in de brief melding gemaakt van 'stagiaires,' die hetzelfde werk verrichten als de andere werknemers, maar toch twintig procent minder salaris verdienden.

China Labor Watch adviseert Apple de zaak te onderzoeken, daar de organisatie zelf niet het budget heeft alle betrokkenen aan te spreken. Het aantal gedupeerden zou wel eens kunnen oplopen tot aan de tienduizend, aldus China Labor Watch.